Hlavní obsah

Francie uvalí zákaz cestování na izraelské osadníky násilné vůči Palestincům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Židovská čtvrť v Hebronu na Západním břehu Jordánu. Ilustrační fotografie.

Reklama

Evropští představitelé již dříve vyjádřili znepokojení nad rostoucím násilím vůči Palestincům na Západním břehu Jordánu. Spojené státy a Británie už na několik osadníků uvalily sankce, Francie některým z nich zakáže vstup do země.

Článek

Francie zakáže vstup do země 28 izraelským osadníkům, které viní z útoků na Palestince na okupovaném Západním břehu Jordánu. S odkazem na francouzské ministerstvo zahraničí o tom dnes informovala agentura Reuters. „Tato opatření přicházejí v době, kdy se zvýšil počet násilností páchaných osadníky na palestinském obyvatelstvu. Francie znovu potvrzuje, že toto nepřijatelné násilí rozhodně odsuzuje,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení. Úřad nejmenoval osoby, kterých se opatření budou týkat.

Údaje OSN ukazují, že od 7. října, kdy palestinské radikální hnutí Hamás překvapivě zaútočilo na Izrael, a následného izraelského bombardování Pásma Gazy se denní počet útoků osadníků více než zdvojnásobil.

Evropští představitelé dříve vyjádřili rostoucí znepokojení nad rostoucím násilím vůči Palestincům na Západním břehu Jordánu, zatímco Spojené státy a Británie již uvalily sankce na několik osadníků, kteří jsou podle nich za útoky zodpovědní. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell v prosinci uvedl, že podobný krok navrhne také. Paříž tuto iniciativu podpořila a francouzští diplomaté vyjádřili naději, že po zavedení opatření v jejich zemi by se mohl evropský proces urychlit.

Ve společném prohlášení, které v pondělí vydali ministři zahraničí Francie, Polska a Německa, se uvádí, že násilí osadníků vůči Palestincům na Západním břehu je nepřijatelné a „bude sankcionováno“. Podle diplomatů snahy EU zatím uvázly na mrtvém bodě kvůli námitkám Maďarska a České republiky, uvedl Reuters. Časem by ale mohl být nalezen kompromis, který umožní opatření uskutečnit, uvedly diplomatické zdroje, pravděpodobně se tak ale podle nich stane až po uvalení dalších sankcí vůči Hamásu.

„Kolonizace je podle mezinárodního práva nezákonná a musí skončit,“ uvedlo francouzské ministerstvo zahraničí. „Její pokračování je neslučitelné s vytvořením životaschopného palestinského státu, který je jediným řešením, aby Izraelci a Palestinci mohli žít bok po boku v míru a bezpečí,“ dodal úřad v prohlášení.

Reklama

Doporučované