Hlavní obsah

Je to šmejd, dělá mi peklo. Biden prý má Netanjahua plné zuby

Foto: X/Prime Minister of Israel

Joe Biden a Benjamin Netanjahu na snímku z října 2023, necelé dva týdny po brutálním útoku teroristů z Hamásu.

Reklama

Izraelský premiér odmítl změnu taktiky, k níž ho nutí Američané. Prezidentovi USA si naopak stěžoval na sankce proti násilnickým židovským osadníkům.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Spojené státy opakovaně vyzývají Izrael ke změně taktiky ve válce v Pásmu Gazy, kde už v důsledku izraelských útoků zahynulo přes 27 tisíc Palestinců.

Premiér Benjamin Netanjahu (známý také pod přezdívkou Bibi) ale na přesvědčování neslyší, stejně jako na možnou dohodu s Hamásem na propuštění rukojmích.

Americký prezident Joe Biden už proto dal najevo frustraci – během soukromých rozhovorů měl opakovaně Netanjahua označit za „šmejda“. S odvoláním na pět zdrojů, které u schůzek byly, o tom informovala televize NBC.

Podle ní měl Biden při setkání se svými poradci a také dárci rovněž říci, že mu izraelský premiér „dělá peklo“, když se ho snaží přesvědčit o změně kurzu v Gaze.

Postěžoval si také, že Netanjahu nechce přistoupit na saúdskou iniciativu, která nabízí normalizaci vztahů mezi Tel Avivem a Rijádem výměnou za vytyčení cesty ke vzniku palestinského státu. Takový scénář by přitom podle Bidena byl výhodný pro obě strany.

Kritika izraelského plánu

Válka v Pásmu Gazy si doposud vyžádala přes 27 tisíc mrtvých. Čísla pocházejí od palestinského ministerstva zdravotnictví kontrolovaného hnutím Hamás, jako relevantní je ale v průběhu války uznala i izraelská armáda. Přečtěte si o úskalích, která skrývá útok na hraniční město Rafáh:

„Musí to přestat“

„Má už prostě pocit, že toho bylo dost. Musí to přestat,“ řekl nejmenovaný zdroj o Bidenovi a jeho vztahu k Netanjahuovi.

Zpráva NBC ale zároveň říká, že šéf Bílého domu – navzdory své frustraci – žádnou velkou změnu americké politiky neplánuje. V Kongresu přitom sílí hlasy žádající podmínění americké vojenské pomoci Izraeli vstřícnými kroky vůči Palestincům.

Někteří váleční veteráni z řad demokratů také zpochybňují taktiku bombardování přinášející obrovské počty zabitých civilistů s tím, že je kontraproduktivní a povede jen k dalším stoupencům Hamásu. Netanjahuova vláda, v níž sedí i náboženští extremisté, ale zjevně žádné ústupky vůči Palestincům neplánuje.

Osvobození rukojmích

Teroristé z Hamásu loni 7. října zaútočili na Izrael a zavraždili při tom na 1200 lidí. Strovky dalších odvlekli do Gazy. Izraelská armáda nyní zveřejnila videozáznam z operace na osvobození dvou rukojmích.

Hledá se návod, jak obejít sankce

Netanjahu si pak v nedělním telefonátu s Bidenem podle serveru Walla News stěžoval na sankce, které Spojené státy uvalily na extremistické osadníky, jež se podíleli na útocích na palestinské civilisty na Západním břehu Jordánu.

Becal’el Smotrič, izraelský ministr financí a jeden z podporovatelů extremistů, vydal bankovnímu dohledu pokyn, aby prozkoumal, jak se dají Američany uvalené sankce (zmrazení majetku čtyř jednotlivců v amerických bankách) obejít.

K americkým sankcím proti násilnickým osadníkům se tento týden připojila i Velká Británie. V plánu to měla i Evropská unie, tento krok jí ale znemožnily dva státy – Maďarsko a Česká republika.

Biden si sice myslí, že Netanjahu válku úmyslně prodlužuje, aby zůstal u moci, tvrdší postoj k němu by ale podle něj byl kontraproduktivní. Při nedělním telefonátu Netanjahuovi řekl, že by izraelská armáda neměla pokračovat s operací v hraničním městě Rafáh, aniž by měla jasný plán na ochranu civilistů. Těch ve městě nalezlo útočiště přes milion.

Netanjahu tvrdí, že Izrael poskytne palestinským civilistům „bezpečný průchod“ a odmítl obavy z katastrofy. Zprávy přicházející z bojiště ale hovoří jinak – například při akci, která vedla k osvobození dvou rukojmích, zabila izraelská armáda asi stovku lidí. Bombardování přitom zasáhlo jinou lokalitu a mělo za cíl jen odpoutat pozornost teroristů z Hamásu.

Odhalená preference

Ostrou kritiku své vojenské operace v Gaze si Izraelci vyslechli minulý týden také od šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena. Ten prohlásil, že hrůzy ze 7. října nedaly Izraeli licenci k „dehumanizaci ostatních“ a izraelský útok označil za „přehnaný“.

Veškerá kritika ze strany Bílého domu má ale své jasné meze. „Jsem sionista,“ řekl Biden a dodal, že Hamás musí být zničen a Izrael má právo na sebeobranu.

Takovýto postoj ale podle některých kritiků připravuje Bílý dům o důvěryhodnost. „Existuje něco, čemu se říká odhalená preference,“ říká ve svém videokomentáři Peter Beinart, redaktor serveru Jewish Currents.

„Odhalená preference není to, co říkáte, ale to, co děláte. A odhalená preference Bidenovy administrativy je, že Izrael si může dělat, co chce, bez následků. Co to dělá s americkou důvěryhodností, včetně Bidenovy důvěryhodnosti, když neustále říkáte, že chcete, aby Izrael dělal věci, a když je Izrael nedělá, v podstatě jen krčíte rameny?“ pokládá si otázku.

Špatné vztahy Netanjahua s americkým prezidentem provázely i mandát Baracka Obamy. Jeho ministr zahraničí John Kerry tehdy Bibiho označil anglickým výrazem „chicken shit“, tedy za sraba.

Reklama

Doporučované