Hlavní obsah

Francie zakazuje „vegetariánské steaky“. Výraz je podle vlády matoucí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Archiv Wood & Steak, Seznam Zprávy

Za porušení nové vyhlášky budou hrozit pokuty od 1500 eur (cca 38 tisíc Kč) až po 7500 eur (cca 190 tisíc Kč). Ilustrační snímek.

Reklama

Francouzská vláda zakázala označování vegetariánských výrobků slovy jako „steak“ či „šunka“. Reaguje tak na stížnosti masného průmyslu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Francouzská vláda v úterý vydala dekret, který zakazuje uvádět na etiketách vegetariánských výrobků výraz „steak“. Ospravedlnila to tím, že toto slovo je vyhrazené pouze pro masové výrobky. Mezi další výrazy, které se již nesmí používat pro bezmasé výrobky, patří podle vyhlášky „escalope“, „šunka“ nebo „žebírka“.

Rozhodnutí je reakcí na dlouhodobou stížnost masného průmyslu, že výrazy jako „vegetariánská šunka“ nebo „veganská klobása“ jsou pro spotřebitele matoucí, napsala agentura AFP.

Rozhodnutí podle AFP vychází ze zákona z roku 2020, jehož uplatňování Státní rada v červnu 2022 dočasně pozastavila po stížnosti společnosti Proteines France, konsorcia francouzských společností prodávajících potraviny rostlinného původu.

Společnost Proteines France argumentovala tím, že francouzský zákon je v rozporu s pravidly EU pro potraviny.

Jednotlivcům, kteří nový zákon poruší, může být uložena pokuta až do výše 1500 eur (cca 38 tisíc Kč), v případě firem se může zvýšit až na 7500 eur (cca 190 tisíc Kč). Výrobci však podle AFP mají jeden rok na to, aby prodali své zásoby, než sankce vejdou v platnost.

Reklama

Doporučované