Hlavní obsah

Francouzský krajně pravicový politik Zemmour oznámil kandidaturu do parlamentu

Foto: Frederic Legrand - COMEO, Shutterstock.com

Éric Zemmour na setkání na výstavišti Villepinte k zahájení své prezidentské kampaně 5. prosince 2021

Reklama

Zemmour letos v dubnu skončil se ziskem 7,07 procenta hlasů čtvrtý v prvním kole prezidentských voleb.

Článek

Francouzský krajně pravicový politik Éric Zemmour, který se před časem neúspěšně ucházel o post prezidenta, dnes ohlásil kandidaturu v červnových parlamentních volbách. Informovala o tom agentura Reuters.

„Povedu náš krásný a velký boj,“ uvedl Zemmour na twitteru. Dodal, že se bude ucházet o poslanecký mandát v departementu Var na jihovýchodě země. Jeho strana Znovudobytí pošle do červnových voleb 550 kandidátů, Francie je rozdělená na 577 volebních obvodů.

Zemmour letos v dubnu skončil se ziskem 7,07 procenta hlasů čtvrtý v prvním kole prezidentských voleb. Výrazně tak zaostal za krajně pravicovou političkou Marine Le Penovou, která byla druhá s 23,15 procenta hlasů. První kolo voleb do francouzského Národního shromáždění se uskuteční 12. června. Kandidáti se ucházejí o hlasy voličů v jednotlivých obvodech, pro zisk mandátu je potřeba získat většinu. Pokud není v prvním kole v daném obvodu nikdo zvolen, koná se o týden později, letos tedy 19. června, kolo druhé.

Francouzská levice a krajní levice vytvořily před parlamentními volbami koalici, spolupráci ohlásily i centristické strany, včetně Republiky v pohybu (LREM) prezidenta Emmanuela Macrona. Nicméně Zemmour s Le Penovou síly nespojili a v posledních týdnech pokračovali ve vzájemných slovních výpadech.

Soud v Paříži dnes zbavil Zemmoura obvinění souvisejícího s „popíráním zločinů proti lidskosti“. Zemmour v roce 2019 v televizi řekl, že Philippe Pétain, který stál za druhé světové války v čele vichistické Francie, byl „zachráncem“ francouzských Židů, protože jeho politika je chránila. Pétainova vláda, která působila v části Francie neokupované nacistickým Německem, s ním kolaborovala při deportaci a vyhlazování Židů, poznamenala agentura Reuters. Zemmour už letos od jiného soudu dostal pokutu za podněcování k rasové nenávisti v souvislosti s výroky o migrantech v živém televizním vysílání. Mladé migranty tento někdejší novinář označil za vrahy, zloděje a násilníky.

Reklama

Doporučované