Hlavní obsah

Francouzský ministr obrany Lecornu přislíbil další děla pro Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Houfnice Dana (ilustrační fotografie).

Reklama

Ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov na poslední chvíli zrušil návštěvu Francie, kde měl dnes jednat s francouzským protějškem. Ministr Sébastien Lecornu ale přislíbil, že Francie zaplatí výrobu dalších 12 samohybných houfnic.

Článek

Ministři obrany Rustem Umerov a Sébastien Lecornu měli jednat o dodávkách děl a munice, které Ukrajina nutně potřebuje v době, kdy válka s Ruskem trvá už téměř dva roky. Ministr Lecornu při dnešním slavnostním zahájení „dělostřelecké koalice pro Ukrajinu“ přislíbil, že Francie zaplatí výrobu dalších 12 samohybných houfnic Caesar pro bránící se zemi. Učinil tak v naději, že spojenecké země zaplatí výrobu dalších 60 děl tohoto typu.

Umerov zrušil návštěvu Francie s ohledem na „bezpečnostní důvody“, uvedl na svém webu list Le Monde s odvoláním na komuniké francouzského ministerstva obrany. Ukrajinský ministr se má prostřednictvím videospojení zúčastnit všech naplánovaných akcí, jako bylo spuštění „dělostřelecké koalice“ vedené Francií a USA. Koalice sdružuje 23 států, které se snaží Ukrajině zajistit potřebnou dělostřeleckou sílu.

Ministr Lecornu na akci přislíbil, že Francie zaplatí 50 milionů eur (asi 1,24 miliardy korun) za koupi 12 houfnic Caesar přislíbených Ukrajině. „Zbývá financovat výrobu 60 děl a to je poselství, které předávám našim spojencům,“ řekl na úvod jednání podle listu Le Monde. Deník připomněl, že francouzský ministr dříve přislíbil Kyjevu 78 dodatečných caesarů. Náklady by si Paříž přála sdílet se spojenci. Ukrajina již od Francie získala 18 houfnic tohoto typu, uvedl list Ukrajinska pravda.

Lecornu a Umerov měli podle původního plánu také navštívit zbrojovku Nexter v Bourges, kde se samohybné houfnice Caesar, oceňované Kyjevem, vyrábějí, a také výrobce střel a raket MBDA v Selles-Saint-Denis.

Reklama

Doporučované