Hlavní obsah

FSB zastřelila Bělorusa. Tvrdí, že na pokyn Kyjeva chystal teroristický útok

Foto: ID1974, Shutterstock.com

FSB tvrdí, že Bělorus chtěl vyhodit do povětří vládní budovu. Ilustrační foto.

Reklama

Zastřelený Mikalaj Aljaksejev byl podle médií kritikem běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. A měl pracovat pro ukrajinské speciální síly.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ruské úřady oznámily, že Federální služba bezpečnosti (FSB) zabránila v Karélii na severozápadě země „teroristickému útoku ukrajinských speciálních služeb za účasti naverbovaného občana Běloruské republiky“.

Podle státní agentury RIA Novosti FSB zastřelila devětačtyřicetiletého Bělorusa Mikalaje Aljaksejeva. Mělo jít o kritika režimu běloruského prezidenta Aleksandra Lukašenka, člena takzvaného praporu Kastuse Kalinovského, jednotky běloruských dobrovolníků bojujících proti ruským okupantům na Ukrajině.

Muž měl podle státní agentury Interfax v úmyslu vyhodit do povětří vládní budovu na pokyn ukrajinských speciálních služeb, píše server Meduza. Interfax tvrdí, že muž „byl zneškodněn v průběhu přestřelky“ poté, co při zatýkání začal střílet na agenty FSB.

Telegramový účet Astra napsal, že se Aljaksejev v roce 2020 účastnil protivládních protestů v Bělorusku. Lukašenkův režim kritizoval i na sociálních sítích. V roce 2021 například podle Astry v jednom ze svých příspěvků označil situaci v Bělorusku za „genocidu“ běloruského národa.

Jeden z Aljaksejevových synů, Vlad, potvrdil nezávislému běloruskému listu Naša Niva, že jeho otec byl zabit. Podle Vlada jeho matka odcestovala do márnice v Karélii, kde jí příslušníci FSB zabavili telefon. „Táta byl skvělý člověk. Nemohl nikoho zastřelit. Byl to hluboce věřící člověk, neustále se modlil. Chodili jsme spolu do kostela,“ cituje server Meduza Vlada.

FSB dnes rovněž oznámila, že předešla teroristickému útoku na synagogu v Moskvě, když v Kalužské oblasti jižně od Moskvy usmrtila radikály napojené na organizaci Islámský stát. Informovala o tom ČTK s odkazem na agenturu RIA Novosti. „Teroristé se při zadržení bránili proti pracovníkům FSB se zbraní v ruce, v důsledku čehož byli zneškodněni odvetnou palbou,“ sdělila FSB. Zveřejnila také videozáznam ze zásahu, na němž jsou vidět těla mužů na podlaze rodinného dom

Reklama

Doporučované