Hlavní obsah

Gangy na Haiti přitvrzují. Klíčová čtvrť v Port-au-Prince hoří

Gangy jsou podezřelé z toho, že minulý rok zabily na Haiti až čtyři tisíce osob.Video: AP

 

Reklama

Nad čtvrtí Solino stoupá dým, lidé jsou uvězněni ve svých domovech. Obyvatelé okolních čtvrtí staví barikády. Důvodem je řádění gangů, které ovládají asi 80 procent haitského hlavního města. Země čeká na zahraniční ozbrojené síly.

Článek

Gangy na Haiti řádí dlouhodobě. Nyní se kriminální živly zaměřily na strategickou čtvrt Solino v hlavním městě Port-au-Prince. Tamní obyvatelé jsou kvůli vyostřeným útokům, které probíhají už několik dní, uvězněni ve svých domovech, zatímco v oblasti hoří barikády a střílí se, informoval server The Guardian.

V kdysi poklidné čtvrti Solino se celý čtvrtek ozývala střelba. Následně se ulicemi začal valit černý dým a zoufalí obyvatelé volali do rozhlasových stanic s žádostmi o pomoc. „Jestli nepřijde policie, tak dneska umřeme!“ naléhal jeden z neidentifikovaných volajících. Pierre Esperance ze Sítě pro lidská práva RNDDH sdělil, že od víkendu byly ve čtvrti hlášeny asi dvě desítky mrtvých. „Chybí tu policie. Veřejná fyzická síla není přítomna a obyvatelstvo v jiných oblastech zablokovalo ulice na znamení solidarity se Solinem,“ popsal.

Lita Saintilová, 52letá pouliční prodavačka, vypověděla, že když ve čtvrtek utíkala ze Solina se svým dospívajícím synovcem, viděla na ulici ležet nejméně šest těl. Domy v okolí zapálily gangy a ona sama byla několik hodin uvězněna ve svém domě pod neustálou střelbou. „Nevím, kam půjdu. Život v Port-au-Prince se stal extrémně šíleným. Nikdy jsem si nemyslela, že to tam dopadne tak, jak dopadlo,“ řekla.

Čtvrť, ve které žijí tisíce lidí, měla už v minulosti problémy s gangy, než je v polovině roku 2000 vyhnala mírová mise OSN. Teď ale gangy podle odhadů ovládají opět 80 procent Port-au-Prince a útoky z posledních dní by pro ně mohly znamenat zlom. Pokud Solino padne, gangy budou mít snadný přístup do čtvrtí, jako je Canapé Vert, které dosud zůstávaly klidné a převážně bezpečné. I z toho důvodu začali obyvatelé okolních oblastí stavět barikády z kamenů, pneumatik nebo nákladních aut, které mají gangům zabránit v postupu do dalších čtvrtí.

Gangy na Haiti jsou od minulého roku podezřelé ze zabití čtyř tisíc osob a únosů dalších tří tisíc. Podle včerejšího prohlášení haitské národní policie byli do Solina vysláni policisté s „cílem vypátrat a zatknout ozbrojené osoby, které se snaží v civilistech vyvolat paniku“.

Haiti čeká na vyslání zahraničních ozbrojených sil pod vedením Keni, které mají pomoci potlačit násilí gangů, což už v říjnu schválila Rada bezpečnosti OSN. Soudce v Keni by měl pravděpodobně 26. ledna vydat rozhodnutí týkající se příkazu, který momentálně nasazení ozbrojených sil blokuje.

Reklama

Doporučované