Hlavní obsah

Šéf palestinské samosprávy žádá konec bojů. Izrael území dále bombarduje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

,,Gaza byla zničena,” míní šéf palestinské samosprávy Mahmúd Abbás, který požaduje ukončení bojů v Gaze a svolání mezinárodní konference. Izrael území dále bombarduje, prudké boje probíhají i na jihu.

Článek

Šéf palestinské samosprávy Mahmúd Abbás požaduje okamžité ukončení bojů v Pásmu Gazy, řekl pro agenturu Reuters. Vyzval také ke svolání mezinárodní mírové konference, která by pomohla najít trvalé politické řešení a cestu k vytvoření palestinského státu.

„Dnešní Gaza není tou Gazou, kterou znáte. Gaza byla zničena, byly zničeny její nemocnice, školy, infrastruktura, budovy, silnice a mešity. Nezůstalo z ní nic,“ poznamenal Abbás s tím, že na obnovu pásma bude potřeba velké množství zdrojů. Dosud v Gaze zemřelo více než 17 000 lidí, v těžkých podmínkách zde žije na 2,3 milionu Palestinců.

Podle agentury AP Izrael dále bombarduje Pásmo Gazy. Obyvatelé na severu území hlásí obnovení palby izraelských tanků, na jihu dle BBC pokračují prudké boje mezi izraelskou armádou a Hamásem.

Hlavním cílem izraelské ofenzivy posledních dní je město Chán Júnis, kde se podle Izraelců ukrývá člen vedení Hamásu Jahjá Sinvár. Tomu Izrael přičítá zosnování brutálního útoku na jih Izraele 7. října.

Izrael opakovaně viní Hamás, že používá civilní infrastrukturu jako štít pro své bojovníky.

Mahmúd Abbás si také postěžoval na postoj Washingtonu. Podle něj totiž podporuje dvoustátní řešení, ale netlačí na Izrael, aby se tak stalo. USA podle Abbáse ,,plně podporují Izrael“, nesou odpovědnost za to, co se děje v Gaze. ,,Amerika je komplicem Izraele,“ míní.

USA byla jediná z 15 zemí v Radě bezpečnosti OSN, která se postavila proti rezoluci vyzývající k zavedení okamžitého humanitárního příměří v Gaze. Za hlasování sklidily USA kritiku. Podle BBC se tak na mezinárodní scéně ocitají ve stále větší izolaci, Izrael naopak jejich postoj přivítal.

Reklama

Doporučované