Hlavní obsah

Génius Putin? Trump odsoudil ruskou invazi. Komplimenty zpět nevzal

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump na konzervativní konferenci CPAC na Floridě.

Reklama

Ještě začátkem tohoto týdne pěl bývalý americký prezident Donald Trump ódy na Vladimira Putina. V sobotu však ohledně války na Ukrajině změnil tón a vyjádřil solidaritu s tamními občany.

Článek

Ve dnech, kdy ruské jednotky vstoupily na Ukrajinu a zahájily invazi, chválil bývalý americký prezident ruskou hlavu státu Vladimira Putina. V jednom z rozhovorů ho dokonce označil za génia. Tato podpora ruských kroků mu však vysloužila kritiku i uvnitř Republikánské strany, ke které se hlásí.

Na sobotní konzervativní konferenci CPAC na Floridě nicméně přišel obrat; bývalá hlava Spojených států ruskou invazi odsoudila a vyjádřila také empatii vůči Ukrajincům. Trump dokonce pochválil ukrajinského prezidenta Zelenského, kterého označil za odvážného.

„Ruský útok na Ukrajinu je otřesný. Je to nehoráznost a zvěrstvo, ke kterému nikdy nemělo dojít,“ sdělil bývalý šéf Bílého domu. „Modlíme se za hrdý lid Ukrajiny. Bůh jim všem žehnej. Jak každý chápe, k této strašlivé katastrofě by nikdy nedošlo, kdyby naše volby nebyly zmanipulované a kdybych byl prezidentem já.“

Trump těmito slovy opět připomněl své přesvědčení, že prezidentské volby z roku 2020 vyhrál Biden pouze díky podvodům. Podle agentury Reuters sice v nejnovějším projevu nepotvrdil, že se bude v roce 2024 znovu ucházet o prezidentský úřad, v minulosti to ovšem už několikrát naznačil.

Během řečnění se vyjádřil i k dřívější chvále na Putinovu adresu, svá slova ale zpět nevzal. „Problém není v tom, že Putin je chytrý – což samozřejmě je – ale ten skutečný problém je, že naši vůdci jsou hloupí. Dovolují mu, aby mu tenhle výsměch a útok na lidstvo procházel,“ přiblížil své smýšlení bývalý prezident.

Proslovu na konferenci pak Trump využil také ke kritice současného prezidenta Joea Bidena a jeho postupu v krizi na východě Evropy. Podle bývalé hlavy státu totiž Putin využil slabosti jeho nástupce a zaútočil. Kvůli řešení této záležitosti pak Bidenova vláda měla zanedbat řešení migrační krize ve Spojených státech.

Celostátní výbor Demokratické strany (DNC) Trumpův projev ve vlastním prohlášení zkritizoval. „Poražený bývalý prezident vystoupil na pódium CPAC, aby zdvojnásobil svou nestoudnou chválu Putinovi.“

Protipóly

Na rozdíl mezi Bidenovým a Trumpovým přístupem k Rusku nedávno upozornila třeba bývalá poradkyně Donalda Trumpa Fiona Hillová. Ta dnes ze své mimovládní funkce jako odbornice think tanku Brookings Institution patří mezi specialisty na Rusko, se kterými Biden konzultuje americkou zahraniční politiku.

„Těžko můžete získat ostřejší kontrast,“ odpověděla Hillová na otázky stanice CNN ohledně rozdílů mezi Bidenem a Trumpem. Zatímco Trump například opakovaně kritizoval Severoatlantickou alianci, Biden teď apeluje především na její jednotu.

Trump také již dříve Putinovi ustoupil a dal mu za pravdu na úkor svých zpravodajských služeb ohledně obvinění Ruska z vměšování se do amerických voleb. Biden namísto toho ruského prezidenta opakovaně kritizuje a zdůrazňuje právo Ukrajiny na sebeurčení.

Reklama

Doporučované