Hlavní obsah

Greta Thunbergová jednala se Zelenským

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP, ČTK

Švédská aktivistka Greta Thunbergová se setkala s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Reklama

Krom jiného o ekologické katastrofě po nedávném protržení Kachovské přehrady na jihu Ukrajiny se ekologická aktivistka bavila s ukrajinským prezidentem.

Článek

Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová se dnes v Kyjevě setkala s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Učinila tak v rámci mezinárodní pracovní skupiny, která má posoudit dopady ruské invaze na životní prostředí Ukrajiny. Informovala o tom agentura DPA.

„Potřebujeme vaši odbornou pomoc,“ řekl Zelenskyj po dnešním setkání v Kyjevě. Na něm upozornil především na ekologickou katastrofu, kterou způsobilo nedávné protržení Kachovské přehrady na jihu Ukrajiny.

Thunbergová podle ukrajinských médií řekla, že reakce světa na tuto „ekocidu“ byla nedostatečná. „Nemyslím si, že jakákoliv reakce může být dostatečná. Protože prostě neexistují slova, která by tuto brutalitu popsala,“ dodala.

Ze zničení přehrady z 6. června se vzájemně obvinily Ukrajina a Rusko. Hráz se prolomila v části, kterou v tu dobu kontrolovaly ruské síly. Některé analýzy, včetně té zveřejněné listem The New York Times, ukazují na to, že stavba byla zničena zevnitř.

Zelenskyj skupinu informoval o problémech se zásobováním pitnou a užitkovou vodou v Chersonské a Mykolajivské oblasti. Upozornil rovněž, že škody napáchalo protržení přehrady a následná povodeň na dolním toku řeky Dněpr také na zemědělství a biodiverzitě regionu.

Členy pracovní skupiny jsou kromě Thunbergové bývalá místopředsedkyně švédské vlády Margot Wallströmová, irská exprezidentka Mary Robinsonová a finská místopředsedkyně Evropského parlamentu Heidi Hautalaová.

Skupina by podle prohlášení Zelenského kanceláře měla zhodnotit ekologické škody způsobené ruskou invazí, přispět k pohnání k zodpovědnosti Ruska za jeho zločiny proti životnímu prostředí na Ukrajině a také vypracovat plány na poválečnou obnovu životního prostředí a přechod Ukrajiny k zelené ekonomice.

Reklama

Související témata:

Doporučované