Hlavní obsah

Aktivisté chtějí „zastavit“ Berlín. Zapojí se i organizátor blokád v Praze

Foto: Profimedia.cz

Aktivisté z hnutí Poslední generace během blokády silnice v Berlíně 5. dubna.

Reklama

V hlavním městě Německa začíná velký protest radikálních klimatických aktivistů z iniciativy Poslední generace. Jiné hnutí, založené Gretou Thunbergovou, se nedávno od jejich akcí distancovalo s tím, že rozdělují společnost.

Článek

Obyvatelé a návštěvníci Berlína musejí v příštích dnech počítat s dopravními a dalšími komplikacemi. Ekologičtí aktivisté z iniciativy Poslední generace, kteří jsou proslulí přilepováním k vozovce nebo demonstrativním poléváním uměleckých děl a budov, se chystají k dosud nejrozsáhlejším blokádám silnic v německé metropoli. Chtějí si tak vynutit ráznější opatření na ochranu klimatu.

„Pokojným způsobem město ztišíme,“ prohlásila mluvčí skupiny Carla Hinrichsová na úterní tiskové konferenci.

Série akcí by měla začít ve středu ve vládní čtvrti. Na neděli odpoledne je svoláno shromáždění k Braniborské bráně s projevy a hudbou. Od příštího pondělí by pak mělo dojít na zmíněné ochromení provozu dopravy v Berlíně.

Podrobnosti o akcích a jejich načasování zástupci Poslední generace tají kvůli možným konfliktům s policií. Mluvčí skupiny pouze potvrdila, že blokády mají trvat až do splnění požadavků iniciativy.

Aktivisté chtějí, aby vláda omezila rychlost na německých dálnicích na maximálně 100 kilometrů za hodinu, natrvalo zavedla dlouhodobé jízdenky ve veřejné dopravě za nízkou cenu devět eur a především ustavila tzv. společenské shromáždění, jakýsi přechodný zastupitelský sbor složený z vylosovaných zástupců občanů. Tento mimoparlamentní sbor by měl podle představy hnutí schválit opatření, díky nimž by se Německo od roku 2030 obešlo bez fosilních paliv.

Do protestů v Berlíně se chce zapojit i zakladatel českého spolku Poslední generace Kai Arne Springorum, který v Praze organizuje pochody a blokády za omezení rychlosti na 30 kilometrů za hodinu.

Foto: Facebook/Jan Pilař/Kai Arne Springorum, Seznam Zprávy

Zakladatel české pobočky Poslední generace Kai Arne Springorum během březnového pochodu na pražské magistrále.

„Cílem je povzbudit společnost tak, aby pochopila, že jsme v klimatické nouzi a že se rychle blížíme ke klimatické katastrofě,“ řekl pro Seznam Zprávy Springorum, který pochází z Německa, dlouhodobě ale žije v Česku. Poslání iniciativy přirovnává k budíku. „Ten také nikdo nemá rád, když ráno zvoní. Je ale potřeba,“ poznamenal předák aktivistů.

Kromě české „pobočky“ Poslední generace založil i tuzemskou odnož další radikální iniciativy Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí), která byla založena v Británii. Právě tam už byl Springorum dvakrát zatčen. Zatímco v Česku vsadil na mírnější projevy občanského odporu, v Německu se účastní vyhrocenějších protestů, které často končí zásahem policie.

V lednu se spolu s dalšími členy Poslední generace pokusil o demonstrativní rozbití silnice sbíječkou před spolkovým ministerstvem dopravy v Berlíně, policie ale včas záměr zhatila. Letos v březnu se zúčastnil blokády silnice v Hamburku a následně si stěžoval na velmi bolestivý zákrok, když se ho uniformovaní příslušníci snažili spolu s dalšími aktivisty dostat z vozovky.

Zásah policistů proti Kai Arnemu Springorumovi během březnové blokády silnice v Hamburku.Video: Letzte Generation, Youtube.com

Česko-německý aktivista přiznává, že vyhraněné formy protestu mají přilákat pozornost médií a veřejnosti k požadavkům hnutí. „Všechno je to o efektu, my ten efekt potřebujeme,“ řekl Springorum. Zdůraznil, že obrazy v galeriích, které aktivisté polévali, byly za ochranným sklem a navíc se nepoužívá ropa, ale omyvatelná tmavá kapalina.

Sázkou na extrémní formy protestu si hnutí Poslední generace vysloužilo u mnoha lidí označení „ekoteroristé“ a v poslední době si znepřátelilo umírněnější část klimatických aktivistů. Jiná iniciativa za ochranu klimatu Fridays for Future, která vznikla z popudu švédské studentky Grety Thurnbergové, se minulý týden od akcí Poslední generace v Německu distancovala s odůvodněním, že rozdělují společnost.

Současně se zostřují postihy nelegálního blokování silnic. Začátkem tohoto týdne odsoudil okresní soud v Heilbronnu dva muže a jednu ženu z Poslední generace na tři až pět měsíců do vězení. Podle státního zastupitelství i samotných aktivistů jde o dosud nejpřísnější trest, jaký kdy soud v Německu vydal v souvislosti s protestními akcemi hnutí.

Reklama

Doporučované