Hlavní obsah

Hackeři ovládli účet Inda č. 1. Bijec kryptoměn oznámil, že zavádí bitcoin

Foto: Profimedia.cz

Indický premiér Naréndra Módí na tiskové konferenci před budovou parlamentu v Dillí. Ilustrační foto.

Reklama

„Indie oficiálně přijala bitcoin jako platidlo. Vláda oficiálně nakoupila 500 bitcoinů a bude je distribuovat všem obyvatelům země,“ stálo v tweetu indického premiéra. Zpráva ale byla falešná, jeho účet napadli hackeři.

Článek

Hackeři v neděli krátce dostali pod kontrolu Twitter Naréndry Módího. Z účtu indického premiéra odeslali tweet, že jeho země přijala bitcoin a bude tuto kryptoměnu distribuovat.

Účet byl okamžitě zabezpečen. Je nutné ignorovat všechny tweety sdílené v období, kdy byl účet kompromitován,“ uvedl po incidentu úřad indického premiéra. Podle CNN ale uživatelé Twitteru začali tweet okamžitě šířit.

„Indie oficiálně přijala bitcoin jako platidlo. Vláda oficiálně nakoupila 500 bitcoinů a bude je distribuovat všem obyvatelům země,“ stálo ve falešném příspěvku, který už na Twitteru není k dispozici. U tweetu byl přiložen odkaz, pomocí něhož zřejmě chtěli hackeři vylákat z lidí peníze. Módího sleduje na Twitteru více než 70 milionů lidí, což je nejvíce ze všech světových vůdců.

Indie bitcoin jako platidlo neuznává. Dillí v současné době vyvíjí snahu na potlačení vzkvétajícího obchodu s kryptoměnami, indická centrální banka připravuje zákon, který je zcela zakáže. Zákonodárci budou o novém zákonu podle BBC v parlamentu jednat už tento nebo příští měsíc.

V sobotu Módí hovořil o kryptoměnách na virtuálním „Summitu pro demokracii“, který pořádal americký prezident Joe Biden. „Musíme společně utvářet globální normy pro nově vznikající technologie, jako jsou sociální média a kryptoměny,“ řekl Módí. Dodal, že tyto technologie by měly být využívány k posílení demokracie, nikoli „k jejímu podkopávání“.

Hackeři twitterový účet indického premiéra napadli i loni. Na jeho Twitteru se tehdy objevila výzva, aby lidé přispěli na falešný fond pro pomoc při boji s pandemií onemocnění covid-19.

V poměrně nedávné minulosti došlo i k útoku, který měl podobné rysy jako ten dnešní. Hackeři v loňském červenci napadli twitterové účty řady slavných osobností, z jejichž účtů vyzvali desítky milionů fanoušků, aby do třiceti minut převedli svou kryptoměnu do specifické bitcoinové peněženky. Na oplátku měl každý získat dvojnásobek zaslané hodnoty.

Přístup k „interním systémům a nástrojům“ tehdy hackerům nechtěně umožnili samotní zaměstnanci společnosti Twitter. Útočníci tehdy využili takzvaného sociálního inženýrství, aby se k administrativním nástrojům Twitteru dostali. Mezi napadené se tehdy řadili bývalý americký prezident Barack Obama, tehdejší kandidát na amerického prezidenta Joe Biden, miliardáři Elon Musk, Bill Gates, Michael Bloomberg nebo Jeff Bezos. A také dnes již bývalý premiér Izraele Benjamin Netanjahu a účty společností Uber nebo Apple.

„Od útoku jsme výrazně omezili přístup k našim interním nástrojům a systémům, abychom zajistili trvalou bezpečnost účtů,“ uvedl tehdy Twitter. Přestože mnohým bylo od začátku zřejmé, že se jedná o podvod, hackeři získali více než 100 000 dolarů (2,2 milionu Kč).

Reklama

Doporučované