Hlavní obsah

Šéf Twitteru Jack Dorsey odstoupil z funkce: „Ne každý zakladatel to dokáže“

Foto: Shutterstock.com/Frederic Legrand - COMEO

Šéf Twitteru Jack Dorsey odstoupil z funkce.

Reklama

aktualizováno •

Zakladatel sociální sítě Twitter Jack Dorsey opustil vedení firmy. Nahradil ho Parag Agrawal, nynější technologický ředitel firmy.

Článek

Generální ředitel americké společnosti Twitter Jack Dorsey odstoupil z funkce – s okamžitou platností. Kormidla se ujal dosavadní technologický ředitel firmy Parag Agrawal.

Twitter provozuje stejnojmennou sociální síť a jeho akcie v reakci na zprávu zlevnily zhruba o pět procent. O dvě hodiny později ovšem byly zpět na páteční hodnotě.

Mluví se o tom, že je důležité, aby firmu vedl její zakladatel. Já si to nemyslím, naopak je to pro firmu omezující.
Jack Dorsey, zakladatel Twitteru

Jako první s informací o chystané výměně přišel server CNBC, neuvedl však ani časový horizont ani nástupce. Informaci pak Dorsey potvrdil na svém Twitteru, kde zveřejnil dopis zaměstnancům.

„Hodně se mluví o tom, jak je důležité, aby společnost vedl její zakladatel. Já se však domnívám, že je to značně omezující a představuje to jediný bod selhání. Není mnoho zakladatelů, kteří upřednostní dobro své společnosti namísto svého ega,“ vysvětlil Dorsey v dopise, ve kterém představil nového šéfa Paraga Agrawala.

„Parag byl mým favoritem již delší dobu vzhledem k tomu, jak hluboce rozumí společnosti a jejím potřebám,“ chválí nového ředitele Dorsey. „Stál za každým zásadním rozhodnutím, které pomohlo obrátit společnost k lepšímu. Je zvídavý, hloubavý, racionální, kreativní, náročný, sebevědomý a pokorný. Vede srdcem a duší a je někým, od koho se denně učím. Moje důvěra v něj jako v našeho generálního ředitele je hluboká až do morku kostí.“

Na dvou židlích

Dorsey šéfoval Twitteru a současně také firmě Square, která se věnuje digitálním platbám, což některým akcionářům vadilo. Například investiční společnost Elliott Management se o výměnu Dorseyho na pozici generálního ředitele snažila už loni. Pak se ale s vedením společnosti dohodla.

Zakladatel Elliott Management Paul Singer se pozastavoval nad tím, zda by měl Dorsey řídit obě veřejně obchodované společnosti, a vyzval ho, aby u jedné z nich odstoupil z funkce generálního ředitele.

Dorseyho nástupce Agrawal bude muset ze své nové pozice splnit náročné interní cíle společnosti. Na začátku letošního roku Twitter uvedl, že do konce roku 2023 chce mít 315 milionů denních uživatelů, kteří vidí reklamu. Tržby chce zdvojnásobit, minimálně by tak měly činit 7,5 miliardy dolarů (170,5 miliardy Kč).

Twitter se ve třetím čtvrtletí propadl do ztráty, a to kvůli mimořádným nákladům na urovnání soudního sporu. Tržby se ale díky zájmu o prodej reklamy po celém světě zvýšily.

Ztráta firmy za červenec až září činila 536,8 milionu dolarů ve srovnání se ziskem 28,7 milionu dolarů ve stejném období předchozího roku. Tržby stouply o 37 procent na 1,28 miliardy dolarů. Z toho tržby z reklamy činily 1,14 miliardy dolarů. Průměrný denní počet uživatelů, kteří vidí reklamu, se meziročně zvýšil o 13 procent na 211 milionů.

Rezignační dopis Jacka Dorseyho

(Přeloženo z originálu publikovaného na Twitteru.)

Ahoj týme.

Po téměř 16 letech působení v naší společnosti… od spoluzakladatele přes výkonného ředitele, předsedu představenstva, výkonného ředitele, prozatímního výkonného ředitele až po výkonného ředitele… jsem se rozhodl, že je konečně čas, abych odešel. Proč?

Hodně se mluví o tom, jak je důležité, aby společnost „vedl její zakladatel“. Já se však domnívám, že je to značně omezující a představuje to riziko možného selhání. Tvrdě jsem pracoval na tom, aby se tato společnost dokázala odpoutat od svého založení a od svých zakladatelů. Existují tři důvody, proč věřím, že nyní je ten správný čas.

Prvním z nich je Parag, který se stal naším generálním ředitelem. Představenstvo uskutečnilo přísný proces zohledňující všechny možnosti a jednomyslně jmenovalo Paraga. Byl mým favoritem již delší dobu i vzhledem k tomu, jak hluboce rozumí společnosti a jejím potřebám. Parag stál za každým zásadním rozhodnutím, které pomohlo obrátit tuto společnost k lepšímu. Je zvídavý, hloubavý, racionální, kreativní, náročný, sebevědomý a pokorný. Vede srdcem a duší a je někým, od koho se denně učím. Moje důvěra v něj jako v našeho generálního ředitele je hluboká až do morku kostí.

Druhým důvodem je souhlas Breta Taylora s tím, že se stane předsedou naší správní rady. Breta jsem požádal, aby se připojil k našemu představenstvu, když jsem se stal generálním ředitelem, a on byl ve všech ohledech vynikající. Rozumí podnikání, rizikům, společnostem v obřím měřítku, technologiím, produktům a je to technik. Tedy vše, co si představenstvo a společnost právě teď zaslouží. Mít Breta v této vedoucí roli mi dává velkou důvěru v sílu naší správní rady do budoucna. Ani nevíte, jakou z toho mám radost!

Třetí jste vy všichni. V tomto týmu máme spoustu ambicí a potenciálu. Vezměte si tohle: Parag tu začínal jako vývojový inženýr, kterému na naší práci velmi záleželo, a teď je naším generálním ředitelem (i já jsem měl podobnou cestu… on ji zvládl lépe!). Už jen na to jsem hrdý. Vím, že Parag bude schopen nasměrovat tuto energii nejlépe, protože ji sám prožil a ví, co to obnáší. Všichni máte potenciál změnit směr této společnosti k lepšímu. Věřím tomu z celého srdce!

Parag je ode dneška generálním ředitelem. Budu působit v představenstvu až do konce svého funkčního období (přibližně do května), abych Paragovi a Bretovi pomohl s přechodem. A potom… představenstvo opustím. Proč nezůstat nebo nejít předsedat představenstvu? Myslím, že je opravdu důležité dát Paragovi prostor, který k vedení potřebuje. A zpět k mému předchozímu bodu, věřím, že je velmi důležité, aby společnost mohla stát na vlastních nohou, bez vlivu nebo usměrňování ze strany svého zakladatele.

Chci, abyste všichni věděli, že to byla moje volba a že za ni nesu zodpovědnost. Bylo to pro mě samozřejmě nelehké rozhodnutí. Mám tuto firmu a službu… a vás všechny moc rád. Jsem opravdu smutný… a zároveň opravdu šťastný. Není mnoho společností, které se dostanou na takovou úroveň. A není mnoho zakladatelů, kteří dají přednost své společnosti před vlastním egem. Vím, že prokážeme, že to byl správný krok.

Zítra v 9:05 hodin ráno budeme mít schůzku všech zaměstnanců, kde to všechno probereme. Do té doby vám všem děkuji za důvěru, kterou jste ve mě vložili, a za otevřenost, s níž jste tuto důvěru budovali v Paraga i ve vás samotné. Mám vás všechny rád.

Jack

PS: Tento e-mail zveřejňuji na Twitteru. Mým jediným přáním je, aby společnost Twitter Inc. byla nejtransparentnější společností na světě. Ahoj mami!

Doplnění: Do článku jsme doplnili rezignační dopis Jacka Dorseyho. Doplnili jsme informace o vývoji ceny akcií.

Reklama

Související témata:

Doporučované