Hlavní obsah

Hamás odmítl návrh na týdenní příměří v Gaze výměnou za propuštění 40 rukojmích

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Listopadová demonstrace na podporu izraelských rukojmích na Staroměstském náměstí v Praze.

Reklama

Hnutí Hamás požaduje, aby jednání o dalším propuštění rukojmích předcházela přestávka v bojových operacích v Pásmu Gazy. Izrael však nehodlá přestat útočit dříve, než budou dojednány podmínky příměří, včetně počtu propuštěných.

Článek

Palestinské hnutí Hamás ve středu večer odmítlo návrh Izraele na týdenní přestávku v bojích v Pásmu Gazy výměnou za propuštění asi 40 rukojmích včetně všech zbývajících žen a dětí, které zůstávají v zajetí této radikální skupiny. Informoval o tom list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na egyptské představitele, kteří se podílejí na zprostředkování těchto jednání v Káhiře a podle nichž si Hamás klade jako podmínku k jakémukoli vyjednávání, aby nejprve utichly zbraně.

Na jednání do Egypta ve středu přicestoval lídr Hamásu Ismáíl Haníja, který zřejmě pobývá v Kataru. Právě Káhira a Dauhá sehrály klíčovou roli ve zprostředkování minulých jednání mezi Hamásem a Izraelem, jež vedla k týdennímu klidu zbraní na konci listopadu. Haníja na jednání se zástupci egyptské zpravodajské služby podle zdrojů WSJ řekl, že do Káhiry přijel, aby dosáhl příměří a větší humanitární pomoci pro Pásmo Gazy, ale že Izrael musí před jakýmkoli jednáním o propuštění rukojmích nejdříve zastavit své bojové operace.

Izrael říká, že svou vojenskou kampaň nepřeruší a že tato podmínka Hamásu není východiskem k jednání. Jeho armáda v těchto dnech stupňuje operace ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy, kde se podle ní pravděpodobně skrývá vojenské vedení Hamásu, poznamenal WSJ. Izrael vede proti Hamásu, který v Pásmu Gazy vládne, válku v odvetě za krvavé útoky ze 7. října s cílem toto islamistické hnutí zcela zničit.

Jednání o rukojmích se měli poprvé zúčastnit také zástupci skupiny Palestinský Islámský džihád, spojence Hamásu, která rovněž prohlásila, že Izrael musí před zahájením jednání nejdříve vyhlásit příměří. Islámský džihád navíc požaduje, aby Izrael výměnou za více než 100 rukojmích, kteří zůstávají v Gaze, propustil všechny jeho palestinské vězně, jichž jsou tisíce. Bojovníci Islámského džihádu, který Spojené státy stejně jako Hamás označily za teroristickou organizaci, se 7. října účastnili útoků na Izrael a vzali vlastní rukojmí.

Podle egyptských představitelů odmítnutí nabídky ze strany Hamásu neznamená neúspěch v jednáních, ale spíše snahu vyvinout tlak na Izrael, aby nabídl další ústupky. Podle dřívějších informací ze zdrojů WSJ Hamás požadoval přerušení bojů na dva týdny. Vojenské křídlo Hamásu na žádost listu o komentář nereagovalo, mluvčí izraelské vlády se k věci odmítl vyjádřit.

Reklama

Doporučované