Hlavní obsah

Hamásu se nelíbí nejnovější návrh dohody o příměří s Izraelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Následky jednoho z úderů v Rafahu (ilustrační fotografie).

Představitelé Hamásu zároveň upozorňují, že chystaná izraelská operace v Rafahu na jihu Pásma Gazy by znamenala kolaps vyjednávání.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Palestinské radikální hnutí Hamás se dívá negativně na nejnovější návrh dohody o příměří s Izraelem, vyjednávání i tak pokračuje dál. S odvoláním na vyjádření Hamásu o tom dnes informuje server listu The Times of Israel.

„Náš postoj k aktuálnímu návrhu dohody je negativní,“ řekl nejprve čelný představitel Hamásu Usáma Hamdán televizi Al-Manár, která je napojena na libanonské radikální hnutí Hizballáh. Podobně se později vyjádřila také tisková služba Hamásu. „Negativní stanovisko neznamená, že jednání byla zastavena,“ upozornilo hnutí.

The Times of Israel k tomu poznamenal, že by Hamás dnes mohl předložit svou upravenou verzi dohody. Hamdán varoval, že chystaná izraelská operace v Rafahu na jihu Pásma Gazy by znamenala kolaps vyjednávání.

Nejnovější návrh dohody o příměří předložili vyjednavači z Egypta, Kataru a Spojených států. Jedním z jeho hlavních cílů je dosáhnout klidu zbraní výměnou za propuštění rukojmích zadržovaných Hamásem od teroristického útoku tohoto hnutí na Izrael ze 7. října.

Doporučované