Hlavní obsah

Izrael v neděli evakuuje děti z nemocnice Šífa, Hamás ztrácí vládu nad Gazou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z chodeb nemocnice Šífa přeplněné pacienty a vnitřně vysídlenými lidmi, kteří zde našli úkryt.

Reklama

aktualizováno •

Největší zdravotnické zařízení ve městě Gaza musí podle tamních zdravotnických úřadů přerušit činnost. Nemocnice Šífa je bez elektřiny a boje podle dostupných zpráv v posledních hodinách probíhají v její bezprostřední blízkosti.

Článek

Izraelská armáda v neděli evakuuje dětské oddělení z nemocnice Šífa v Gaze, jejíž okolí se v posledních dnech stalo místem tvrdých bojů izraelských vojáků s ozbrojenci z hnutí Hamás. O víkendu se objevily zprávy, že Izraelci na nemocnici zaútočili. To ale odmítl armádní mluvčí Daniel Hagari. Zároveň oznámil, že armáda z nemocnice evakuuje děti – právě o jejich životy panovaly největší obavy.

„Z Gazy dnes přichází mnoho dezinformací. Chci tedy objasnit fakta. Nemocnice Šífa není obléhaná, opakuji, není obléhaná. Východní strana nemocnice je otevřená pro bezpečný průchod obyvatel Gazy, kteří chtějí nemocnici opustit,“ řekl Hagari citovaný serverem The Times of Israel.

„Mluvíme přímo a pravidelně s personálem nemocnice. Personál nemocnice Šífa nás požádal, abychom zítra pomohli dětem na dětském oddělení dostat se do bezpečnější nemocnice. Poskytneme potřebnou pomoc,“ ujistil. Zároveň řekl, že teroristické hnutí Hamás ztrácí kontrolu nad Pásmem Gazy a civilisté se navzdory jeho pokynům evakuují.

Smrt hrozí 39 dětem

Hamásem ovládané ministerstvo zdravotnictví v Gaze v sobotu uvedlo, že v nemocnici Šífa po výpadku proudu zemřelo jedno dítě v inkubátoru a další čtyři pacienti. Smrt má hrozit také dalším 39 dětem.

Nemocnice údajně musela přerušit veškeré operace, podle agentury Reuters se navíc v bezprostřední blízkosti intenzivně bojuje.

Izraelská armáda už dlouho tvrdí, že Hamás nemocnice využívá jako úkryt pro zbraně i bojovníky. Konkrétně pod nemocnicí Šífa má být podle Izraele dokonce velící středisko Hamásu.

Deník New York Times napsal, že probíhajícími boji je zřejmě obklíčených hned několik nemocnic v Gaze. Zprávy ale nelze ověřit. Že se bojuje v bezprostřední blízkosti nemocnice Šífa, nicméně podle BBC uvádí i izraelská armáda.

Na kritickou situaci v nemocnicích v Gaze podle ČTK upozorňují i nevládní organizace. Například Lékaři bez hranic v noci uvedli, že v posledních hodinách útoky na nemocnici Šífa zesílily, a situaci označili za katastrofální.

Izrael v Pásmu Gazy usiluje o likvidaci Hamásu, který v 7. října podnikl sérii teroristických útoků, při nichž zemřelo 1200 izraelských civilistů a dalších asi 240 bylo uneseno do Pásma Gazy.

V sobotu zahynulo v Gaze pět izraelských vojáků. V Tel Avivu pak vyšly do ulic desítky tisíc lidí, aby vládu žádaly, aby vyjednala propuštění rukojmích, které drží islamistické hnutí už více než měsíc. Mezi unesenými je mnoho žen, dětí i starších lidí.

Reklama

Doporučované