Hlavní obsah

Vojáci Burkiny Faso zmasakrovali 223 civilistů během jediného dne, říká organizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci ozbrojených sil Burkiny Faso na náměstí Národa v Ouagadougou.

Reklama

Organizace Human Rights Watch požaduje vyšetření vražd ve dvou vesnicích. Zabíjení pravděpodobně souvisí s rozšiřující se vojenskou kampaní zaměřenou na boj proti džihádistickému násilí.

Článek

Armáda Burkiny Faso během jediného dne na konci února popravila 223 civilistů, včetně nejméně 56 dětí, tvrdí web The Guardian s odkazem na zprávu organizace Human Rights Watch (HRW). Podle HRW jde o jeden z nejhorších případů útoků ze strany ozbrojených sil Burkiny Faso za poslední roky.

K útoku došlo jen několik týdnů poté, co se v západoafrické zemi vylodily ruské jednotky, aby tam místní vládě „pomohly zajistit bezpečí“. Nic ale nenasvědčuje tomu, že by se na masakru podílely.

HRW burkinafaské úřady vyzvala, aby zahájily vyšetřování, jehož se budou účastnit lidé z OSN. HRW dodala, že masakr může být považován za zločin proti lidskosti.

Na základě svědeckých výpovědí a ověření videozáznamů a fotografií výzkumníci HRW zjistili, že 25. února vojáci zabili 179 lidí, včetně 36 dětí, ve vesnici Soro a 44 lidí, včetně 20 dětí, v nedaleké vesnici Nondin. Obě vsi leží v severní provincii Yatenga.

Burkina Faso se ve své bezpečnostní strategii stále více orientuje na Rusko, píše The Guardian. Vojensky podporovaný prezident Burkiny Faso Ibrahim Traoré doufá, že sblížení s Moskvou změní podobu téměř deset let trvajícího konfliktu v zemi, který vládní jednotky vedou s povstalci napojenými na Islámský stát a al-Káidu.

Podle svědků je nepochybné, že tato zvěrstva byla součástí dlouhodobé protiteroristické kampaně zaměřené na civilisty obviněné ze spolupráce s islamistickými bojovníky.

„Burkinafaská armáda se ve jménu boje proti terorismu opakovaně dopouští masových zvěrstev vůči civilistům, přičemž téměř nikdo není pohnán k odpovědnosti. Oběti, pozůstalí a jejich rodiny mají právo na to, aby odpovědné osoby byly postaveny před soud,“ uvedla Tirana Hassanová, výkonná ředitelka HRW.

Svědci v Nondinu uvedli, že vojáci chodili dům od domu a nařizovali lidem, aby vyšli z domů a ukázali své průkazy totožnosti. Poté vesničany shromáždili do skupin a zahájili na ně palbu. Vojáci také stříleli na lidi, kteří se snažili utéct nebo se schovat.

„Řekli, že s nimi nespolupracujeme, protože jsme je neinformovali o pohybu džihádistů,“ řekla HRW 32letá žena ze Soro, která přežila a byla postřelena do nohy.

Reklama

Doporučované