Hlavní obsah

Washington zažívá „humanitární krizi“. Nezvládá nápor migrantů z Texasu

Foto: Profimedia.cz

Migranty posílají z Texasu a Arizony v autobusech do hlavního města USA.

Reklama

Guvernéři Texasu a Arizony před měsíci spojili síly a začali do hlavního města USA vysílat autobusy s tisíci migrantů. Washington, D.C., nápor přijíždějících nezvládá a žádá o pomoc Bidenovu administrativu. Ta zatím nereaguje.

Článek

Americká metropole nezvládá nápor migrantů z jižní hranice Spojených států, kteří do Washingtonu míří v autobusech vypravovaných z Texasu a Arizony. Starostka hlavního města se proto obrátila na administrativu Joea Bidena. Žádá ji o pomoc Národní gardy, píše deník The Texas Tribune.

Starostka v dopisech pro ministerstvo obrany a Bílý dům uvedla, že sice s migranty soucítí, služby jejího města jsou ale přetížené. Migrantům je třeba zajistit ubytování a pomoci s úřednickým procesem do doby, dokud se nebudou moci přemístit do cílových destinací za svými příbuznými.

„Tempo přijíždějících autobusů a objem příchozích dosáhly kritického bodu,“ napsala demokratka Bowserová úřadu minista obrany v dopise z 19. července, který se teď dostal na veřejnost. „Naše společné úsilí v oblasti reakce a služeb je nyní přetížené.“

Texaský guvernér Greg Abbott a jeho arizonský protějšek Doug Ducey, oba z republikánské strany, od dubna vysílají migranty do měst na východním pobřeží. Podle starostky hlavního města místní nevládní organizace za poslední tři měsíce pomohly 4 tisícům lidí.

„Regionální centrum služeb, které jsme pomohli zřídit v okrese Montgomery v Marylandu, má plnou kapacitu. Náš systém služeb pro bezdomovce je již nyní pod velkým tlakem. A je tragické, že mnoho rodin přijíždí do Washingtonu, aniž by měly kam jít, nebo zůstávají v nejistotě a hledají další cíle po celých Spojených státech,“ napsala.

„Vzhledem k příslibům Texasu a Arizony pokračovat v těchto odporných operacích na dobu neurčitou je situace zoufalá a my ji považujeme za humanitární krizi – takovou, která by bez okamžitého a trvalého federálního zásahu mohla zahltit naši síť sociální podpory,“ dodala.

Podle televize WRC-TV, která dopisy získala, starostka ke čtvrtku neobdržela od Bidenovy administrativy žádnou odpověď.

Guvernér Abbott přišel s plánem charterových autobusů, aby upoutal pozornost prezidenta Joea Bidena. Jeho administrativa totiž chtěla zrušit Hlavu 42, kterou v březnu 2020 zavedla Trumpova administrativa, ale federální soud jí v tom zabránil.

Příkaz imigrační úřady používají k zamítání žádostí o azyl. Americké úřady podél mexické hranice tak mohly vyhostit více než 1,8 milionu migrantů do Mexika nebo jejich domovských zemí, aniž by jim umožnily požádat o azyl, jak to jinak vyžadují americké zákony.

K Abbottovi se později připojil také arizonský guvernér Ducey. Podle deníku Wall Street Journal do Washingtonu dopravil autobusy 1 100 migrantů z pohraničního města Yuma. Texas podle Abbottova mluvčího vyslal více než 6 100 migrantů.

Místní úředníci tvrdí, že jsou migranti vysazování také v dalších městech, včetně New Yorku. To Abbottův úřad popírá, dle něj je Washington jedinou cílovou destinací.

Bowserová spolu s newyorským starostou Ericem Adamsem, rovněž demokratem, také požádali Bidenovu administrativu o pomoc s financováním pomoci migrantům. Na tiskové konferenci minulý týden Adams uvedl, že do New Yorku dorazily 3 tisíce lidí. Adams si stěžoval také na nedostatek kapacity v newyorských centrech pro lidi bez domova.

Abbott v prohlášení reagoval, že Texas žádné migranty v New Yorku nevysadil. Místo toho „by měl starosta Adams řešit svou frustraci z migrantů v místě problému, což je Joe Biden“.

Migranti, kteří se dočkali zpracování žádosti na imigračních úřadech a dostali povolení ke vstupu do země, jsou závislí na nevládních organizacích v pohraničních městech. Úřady je ubytují do doby, dokud nedostanou peníze na cestu do cílové destinace na druhém konci země, kde mají obvykle příbuzné nebo přátele.

Migranti obvykle v pohraničních centrech tráví několik dní, než jim jejich příbuzní nebo přátelé zaplatí jízdenku na autobus nebo letenku. Bezplatné dopravní služby poskytované Arizonou a Texasem tak pro ně mohou být přínosem, píše texaský deník.

Přesto mnozí obhájci práv přistěhovalců Abbottovo počínání odsuzují jako trik, který využívá lidi k získání politických bodů. Kritici se najdou i mezi zastánci přísnější imigrační politiky. Dle nich jde o politické divadlo – Abbottova politika totiž migranty nijak neodrazuje, ale naopak jim pomáhá.

Stěžuje si i komisař pro cla a ochranu hranic (CBP) Chris Magnus – Abbottův plán ztěžuje práci imigračních úřadů.

„Guvernér Abbott přijímá opatření k přesunu migrantů bez odpovídající koordinace s federální vládou a místními pohraničními komunitami. CBP vždy úzce spolupracoval s pohraničními komunitami v Texasu, z nichž mnohé jsou domovem zaměstnanců CBP, a podporoval je,“ uvedl v dubnovém prohlášení. „Všichni máme společný zájem na zachování bezpečných, spořádaných a humánních imigračních procesů a pomoc ze strany státu by s námi měla být pečlivě koordinována.“

Reklama

Doporučované