Hlavní obsah

Řecko verbovalo zájemce o azyl. Nutilo je vytlačovat jiné migranty zpět

Foto: kardinal41, Shutterstock.com

Migranti na člunu překonávají řeku Evros na řecko-tureckých hranicích, snímek z března 2020.

Reklama

Migranti na řecko-tureckých hranicích popisují, jak je řecká policie donutila vyvážet jiné migranty do Turecka. Deníky Le Monde a The Guardian k tomu získaly důkazy a svědectví.

Článek

Bassel přišel přes pohraniční řeku Evros z Turecka s nadějí, že najde v Řecku azyl. Tam ho zatkla policie, spolu s jinými migranty je zbila a odvezla do přeplněných cel. Když ale strážníci zjistili, že Bassel mluví anglicky, vzali ho stranou a dali mu na výběr. Buď bude pracovat s policií výměnou za dočasný azyl v zemi, nebo ho obviní z pašování lidí a půjde do vězení.

První možnost pak znamenala, že Bassel musel tři měsíce trávit dny ve vězení a po nocích se podílel na převážení migrantů zpátky, které je podle mezinárodního práva nelegální. Když se během akce něco pokazilo, policie jeho a jiné migranty údajně bila.

Bassel, jehož jméno deník kvůli zachování anonymity změnil, ve výpovědi pro The Guardian popisuje, že práce pro policii byla nebezpečná i kvůli špatným vztahům mezi Aténami a Ankarou. Policejní zdroje pro deníky potvrdily, že Řecko využívá lidi ze třetích zemí, aby zamezilo konfrontaci s Tureckem.

Na ověřování svědectví získaných britským a francouzským deníkem se podílely také nizozemská nezisková organizace Lighthouse Reports a německý list Der Spiegel a stanice ARD Report München. Nezávisle na těchto médiích se obdobnými případy zabývala také arabská Al-Džazíra.

Šest migrantů ve výpovědích pro deníky popsalo, jak řečtí policisté žadatele o azyl svlékali, okrádali a napadali. Potom k nim do nafukovacích člunů naložili dříve naverbované migranty, kteří je měli převézt přes hlubokou a prudkou řeku na turecký břeh.

Podobnou nabídku jako Bassel dostal od jednoho z řeckých policistů údajně i sedmadvacetiletý Alžířan Ali. „Zeptali se mě, jestli s nimi nechci pracovat měsíc, maximálně dva. Ne za peníze, ale že bych za práci dostal azyl,“ říká pro stanici Al-Džazíra muž, jehož jméno novináři také změnili. „Také mi řekli, že si můžu vzít všechno, co vzali lidem, kteří byli zatlačeni,“ vysvětluje.

Dva vysoce postavení řečtí důstojníci potvrdili, že policie migranty pak využívá jako „zástupce“. Tedy lidi, kteří slibují lidem azyl, ale po jejich příjezdu je verbují k práci s policií.

Tři Syřané měli právě takovému zástupci zaplatit každý asi 5 tisíc eur (okolo 125 tisíc korun), aby se dostali do Řecka. Pašerák slíbil, že na ně bude spolu s řeckou policií čekat a zajistí jim azyl. Po příjezdu se ale dozvěděli, že k získání povolení k pobytu musí veslovat na lodích s migranty zpět do Turecka.

Muž se pak ukázal jako syrský spolupracovník policie, který potom migrantům vyhrožoval zmizením, pokud nabídku nepřijmou. Tohoto muže pak média pomocí místních identifikovala.

Média a organizace nashromáždily také mnoho svědectví lidí, kteří se na lodích dostávali do Řecka a jiné migranty v policejních uniformách na řecké straně viděli. „Dostávali rozkazy od řeckých důstojníků. Měli větve a bili lidi, když je prohledávali,“ řekl pro Al-Džazíru Faisal Daqouri, profesor literatury ze Sýrie.

Veřejné tajemství

Zprávy o tom, že se zvýšil počet migrantů vytlačovaných z řeckých hranic do Turecka, se začaly objevovat po tom, co turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v březnu 2020 hrozil, že pustí do Evropy tisíce migrantů.

Humanitární organizace na praktiky upozorňovaly už od srpna téhož roku, ale neměly dostatek důkazů. Řecké úřady v čele s premiérem Kyriakosem Mitsotakisem obvinění odmítají. Popisují svou migrační politiku jako přísnou, ale spravedlivou.

Lidé, kteří žili ve vesnicích u hranic, popisovali, jak přicházející migranti pracovali pro policii a podíleli se na převážení lidí zpět do Turecka. Využívání migrantů k ilegální práci pro řeckou policii v oblasti Evros je podle Le Monde v regionu veřejným tajemstvím.

„Migranty tady nevidíme. Jsou zavření, tedy kromě těch, kteří pracují pro policii,“ popsal pro francouzský Le Monde obyvatel vesnice na břehu řeky Evros. Noví „pracovníci“ řecké policie nahradili farmáře a rybáře, kteří migrantům bránili v další cestě dřív, shrnuje deník výpovědi místních.

Podle humanitární organizace Mobile Info Team je v současné době možné získat azyl jen na třech místech v Řecku. Jedním z nich je i region Evros. Nedávná zpráva, kterou organizace zveřejnila, popisuje, že v této oblasti úřady zadržely a převezly zpět více než 70 procent příchozích.

Reklama

Doporučované