Hlavní obsah

Húthíové poškodili u Jemenu loď, podle nich jí hrozí potopení

Foto: Aastels, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Útok jemenských povstalců vážně poškodil nákladní loď Rubymar plující pod vlajkou Belize v úžině Báb al-Mandab u pobřeží Jemenu. Posádka ji musela opustit, lodi nyní hrozí potopení, uvedl podle tiskových agentur mluvčí povstalců.

Článek

O explozi poblíž plavidla už v noci informovaly britská vojenská služba UKMTO a britská agentura pro námořní bezpečnost Ambrey. Jemenští povstalci Húthíové v této oblasti Rudého moře útočí opakovaně.

„Vojenské úřady uvedly, že posádka opustila palubu,“ uvedla UKMTO v noci na dnešek s tím, že posádka je v pořádku a loď shodila kotvy.

Raketový útok na plavidlo se odehrál 35 námořních mil od jemenského pobřeží, když částečně naložená loď směřovala ze Spojených arabských emirátů do Bulharska. Ambrey uvedla, že loď je registrována v Británii a má libanonského provozovatele. UKMTO píše o explozi v těsné blízkosti plavidla.

K útoku se dnes ráno přihlásili jemenští Húthíové. Jejich vojenský mluvčí Jahjá Saría ve zprávě uvedl, že plavidlo bylo „katastrofálně poškozeno“, zcela přerušilo plavbu a nyní „potenciálně hrozí, že se potopí“. „Během operace jsme se ujistili, že posádka bezpečně opustí loď,“ dodal.

Mluvčí také prohlásil, že Húthíové sestřelili v blízkosti přístavu Hudajdá americký dron. Vojenské síly Spojených států působící v oblasti podobný incident zatím nepotvrdily. Americká armáda mezitím uvedla, že provedla další vzdušné údery proti pozicím rebelů, včetně útoku na jejich vůbec první podvodní dron, který zaměřila od doby, kdy začali útočit na obchodní lodě v Rudém moři.

Reklama

Doporučované