Hlavní obsah

Hvězdný veterán spáchal válečné zločiny, žádný trest mu nehrozí

Foto: Sam Mooy, Getty Images

Ben Roberts-Smith loni při odchodu od australského soudu.

Reklama

Případ populárního válečného veterána Bena Robertse-Smitha sledovala celá Austrálie. Soud v Sydney ve čtvrtek potvrdil, že na své misi v Afghánistánu vraždil civilisty a šikanoval kolegy.

Článek

Když se australský voják Ben Roberts-Smith vrátil v roce 2012 z Afghánistánu, byl v podstatě národní hrdina. Za své zásluhy v boji získal mimo jiné nejvyšší australské vojenské vyznamenání Viktoriin kříž. Zasloužil se o něj, když sám přemohl tálibánské bojovníky, kteří útočili na jeho elitní četu.

Nejoceňovanější žijící veterán v zemi se také pyšnil titulem Otec roku a byl jmenován do významných funkcí, přibližuje případ britská BBC.

Hvězdný obraz Robertse-Smithe se nicméně začal rozpadat v roce 2018, když tým novinářů (Nick McKenzie, Chris Masters a David Wroe) z deníků The Sydney Morning Herald, The Age a The Canberra Times začal publikovat články o jeho údajném nevhodném chování.

Vraždy neozbrojených vězňů a civilistů

Novináři tehdy přišli se zjištěním, že v rozmezí let 2009 až 2012, kdy sloužil v Afghánistánu, byl Roberts-Smith přímo pachatelem nebo iniciátorem šesti vražd neozbrojených vězňů a civilistů. Něco takového zakazují Ženevské úmluvy a jde tak o válečné zločiny. Veterán nicméně tato obvinění odmítl a rozhodl se zažalovat média pro pomluvu.

Soudce Anthony Besanko nicméně v občansko-právním sporu rozhodl, že čtyři ze šesti obvinění z vražd, jsou pravdivá. Verdikt padl ve čtvrtek v australském Sydney.

Více o vládě radikálního hnutí Tálibán v Afghánistánu

Hnutí Tálibán se dostalo zpět k moci v srpnu 2021 poté, co Američané zahájili odchod ze země a padla vláda společně s afghánskou armádou. Chaotický sled událostí vytvořil perfektní příležitost pro Tálibán, který rychle nastolil svou vládu.

Zatímco Roberts-Smith se dožadoval odškodnění a očištění vlastní pověsti, která byla podle něj zničená, proces nejen že potvrdil pravdivost zjištění novinářů, ale odkryl veřejnosti další překvapivá zjištění.

V jednom z případů, jenž potvrdil soud, jde o vraždu spoutaného farmáře, kterého Roberts-Smith podle zjištění novinářů nejdříve shodil z desetimetrového srázu a následně donutil dalšího vojáka, aby ho zastřelil.

Další případ je vražda zajatého bojovníka Tálibánu, který byl nejméně desetkrát střelen do zad a jehož protézu nohy vojáci následně odvezli a používali ji jako trofej. Soud také potvrdil, že Roberts-Smith nařídil dvě vraždy, aby se nováčci „ušpinili krví“, nebo s tím souhlasil.

Kromě toho soud zjistil, že nejslavnější veterán šikanoval své spolupracovníky. V jednom případě měl například svého spolubojovníka udeřit do obličeje před všemi, což Roberts-Smith následně připustil.

„Překvapivé“ výpovědi před soudem také informovaly o tom, že Roberts-Smith pálil notebooky s uloženými daty a zakopával utajované dokumenty na svém pozemku v dětské krabičce na svačinu.

Poprvé v historii

Přestože soud potvrdil, že se zjištění novinářů zakládají na pravdě, Robertsi-Smithovi žádný trestní postih nehrozí. Bude nicméně muset vyplatit miliony dolarů za soudní náklady žalované strany.

„Dnes je den spravedlnosti,“ reagoval na čtvrteční rozhodnutí soudu novinář McKenzie. „Je to den spravedlnosti pro statečné muže SAS, kteří se postavili a řekli pravdu o tom, kdo je Ben Roberts-Smith: válečný zločinec, tyran a lhář,“ cituje jeho slova BBC.

Z Austrálie

Dohoda mezi Spojenými státy, Velkou Británií a Austrálií je výsledkem snahy konkurovat nepřátelským státům, mimo jiné Číně a jejímu rostoucímu vlivu na region.

Kromě prohry u soudu pravděpodobně Roberts-Smith přijde také o ocenění Viktoriin kříž, které musel dát do zástavy. Samotný voják obvinění nadále odmítá s tím, že k vraždám, za které je podle soudu zodpovědný, došlo v boji.

Naopak napadení milenky a vyhrožování mladšímu kolegovi, že na něj podá trestní oznámení, pokud nebude falšovat hlášení z terénu, se před soudem neprokázalo.

Případ Bena Robertse-Smitha mimo jiné odhalil některé vnitřní aspekty fungování australských špičkových speciálních jednotek. Soud například vyslechl vojáky, kteří uvedli, že případná pochybení byla zřídkakdy nahlášena kvůli „kodexu mlčení“ v rámci pluku, zatímco jiní obhajovali své činy jako nezbytné, píše dále BBC.

Ministr obrany Richard Marles se k případu odmítl vyjádřit s odůvodněním, že jde o občanskoprávní záležitost.

Soudní spor, který některá média nazývala „procesem století“, trval 110 dnů. Předvoláni byli různí svědci, včetně afghánských vesničanů, federálního ministra a mnoho bývalých nebo stále sloužících elitních vojáků.

Jedná se o první soudní proces, který se vypořádává s možným pochybením některých australských vojáků na území Afghánistánu.

Reklama

Doporučované