Hlavní obsah

Austrálie získá americké jaderné ponorky. K nelibosti Číny

Foto: Profimedia.cz

Ponorky třídy Virginia jsou nejnovějším typem ponorek v arzenálu amerického námořnictva. Jejich výhodou je jaderný pohon, který jim umožňuje operovat na delší vzdálenost a po delší dobu.

Reklama

aktualizováno •

Dohoda mezi Spojenými státy, Velkou Británií a Austrálií je výsledkem snahy konkurovat nepřátelským státům, mimo jiné Číně a jejímu rostoucímu vlivu na region. Dohoda posílí i vazby mezi státy. Nejvíce může získat Austrálie.

Článek

Austrálie zakoupí tři americké ponorky s jaderným pohonem třídy Virginia. Součástí dohody je rovněž opce na nákup dalších dvou. Informoval o tom nejprve bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan, následně to na schůzce s britským a australským premiérem potvrdil i americký prezident Joe Biden. Ponorky by měly být dodávány od roku 2030.

Británie, USA a Austrálie v roce 2021 uzavřely nový bezpečnostní pakt známý jako AUKUS. Austrálie v rámci této nové obranné aliance zrušila kontrakt na nákup konvenčních francouzských ponorek a dala přednost právě jaderným ponorkám od USA, což poškodilo vztahy mezi Austrálii a Francií.

Hlavním cílem dohody je vytvoření zcela nové ponorkové flotily, která bude využívat pokročilé americké technologie a britský design. Ze snahy by měl vzejít nový typ jaderné ponorky – třídy AUKUS – který bude sloužit australskému královskému námořnictvu.

Podle Pekingu aliance svými kroky destabilizuje situaci v regionu. Zároveň tvrdí, že tímto obchodem Západ podporuje šíření jaderných zbraní ve světě. Mluvčí čínské diplomacie Wang Wen-pin v úterý obvinil AUKUS, že v rámci „vlastních geopolitických zájmů absolutně přehlíží obavy mezinárodního společenství“. Trojice zemí se podle něj vydala dál po „stezce omylů a nebezpečí“.

Na to při svém projevu na základně Point Loma v San Diegu reagoval prezident Biden, který ubezpečil, že cílem je stabilita a mír v regionu. Zdůraznil také, že ponorky, které dodají Austrálii, nebudou vyzbrojené jadernými zbraněmi, ale že budou pouze na jaderný pohon.

„Austrálie je hrdým státem bez jaderných zbraní a hodlá jím zůstat,“ řekl Biden při setkání v San Diegu.

Obchod významně posílí vojenský potenciál Austrálie. Země bude teprve druhou po Velké Británii, která získá pokročilou americkou technologii pro pohon ponorek.

Jaderné ponorky umožní, oproti klasickým dieselovým ponorkám, australskému námořnictvu operovat dále od pevniny a na delší čas.

Představený plán dohody počítá s tím, že ještě letos budou australští námořníci posláni do USA a Velké Británie, kde podstoupí výcvik na jaderných ponorkách. Od roku 2027 se počítá s tím, že v perthském přístavu v Západní Austrálii bude kotvit malá flotila amerických a britských ponorek. Nyní tam už dočasně kotví americká ponorka USS Asheville.

Od roku 2030 by měla Austrálie vlastnit americké ponorky typu Virginia. Australští inženýři budou na novém typu ponorek pracovat ve Spojených státech a Velké Británii. Na konci 30. let 21. století by měla být sestrojena nová třída britských ponorek.

Dále by se pak měla vyvíjet iniciativa pro vývoj nového typu australských ponorek – třídy AUKUS. Vláda předpokládá, že první ponorka by měla z australského přístavu vyplout v roce 2042.

Podle australského premiéra Anthonyho Albaneseho vyjde zemi celý 30letý plán na 201 miliard britských liber. Bude se jednat o historicky největší investici do australské obrany.

Premiér Albanese na setkání hlav států aliance AUKUS v San Diegu také podotkl, že konstrukce ponorek v Austrálii vytvoří v regionech tisíce nových pracovních míst. Vláda doufá, že by mohlo vzniknout až dvacet tisíc nových pracovních pozic.

Dalším výsledkem setkání v San Diegu byly závazky na zvýšení obranných rozpočtů a navýšení obranného potenciálu.

Prezident Biden se zavázal, že navýší mezi lety 2023 až 2028 obranný rozpočet o 4,6 miliardy amerických dolarů. Peníze by měly jít na zvýšení výrobní kapacity amerických jaderných ponorek třídy Virginia a jejich následné údržby.

Britský premiér Rishi Sunak se na setkání v San Diegu také zavázal, že zvýší britský obranný rozpočet. V horizontu dvou let by se měl rozpočet na obranu zvýšit o téměř pět miliard britských liber. Hlavní motivací je podle něj snaha kontrolovat nepřátelské státy.

„Nelegální invaze Ruska na Ukrajinu, narůstající agresivita Číny, destabilizující chování Íránu a Severní Koreje,“ to vše podle britského premiéra Rishiho Sunaka ohrožuje současný svět. „Proto je důležitější, více než kdy jindy, posílit odolnost našich zemí,“ poznamenal a Čínu také označil za největší státní nebezpečí pro britské ekonomické zájmy.

O detailech obranného projektu v pondělí Biden se Sunakem a Albanesim diskutoval na americké námořní základně Point Loma v San Diegu. Aliance AUKUS si dává za cíl „chránit společné zájmy v Indo-Pacifiku“.

Kromě technologií státy chtějí sdílet také průmyslové základny a dodavatelské řetězce. Podle Bidena je obranný pakt důkazem „dlouhodobých vazeb mezi všemi třemi zeměmi“.

Reklama

Doporučované