Hlavní obsah

Cvičil čínské piloty. Teď ho chtějí zlomit v nelidském žaláři, tvrdí rodina

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Daniel Duggan býval kdysi letcem americké námořní pěchoty, teď čelí obvinění, že pomáhal cvičit čínské piloty v řízení stíhaček. Austrálie ho drží ve vězení, kde podle svých právníků čelí nelidským podmínkám.

Článek

Bývalého letce americké námořní pěchoty Daniela Duggana drží od října ve věznici v Novém Jižním Walesu. Podle jeho právníků zde živoří v nedůstojných podmínkách a Canberra tak porušuje jeho základní lidská práva.

Čtyřiapadesátiletý Duggan se narodil v USA, ale nyní je občanem Austrálie. Tamní federální policie ho zadržela na žádost Spojených států, které ho obvinily z porušení amerického zákona o kontrole zbrojení. Cvičil totiž čínské vojenské piloty přistávat na letadlových lodích.

Dugganovi právní zástupci tvrdí, že podmínky, ve kterých musí žít, jsou nedůstojné. Bývalý letec je podle nich v cele o rozměrech dva krát čtyři metry a musí nosit kombinézu s koženými řemínky pevně připevněnými kolem krku. Deník The Guardian upozorňuje, že přesto, že Duggan dosud nikdy v žádné zemi nebyl odsouzen za trestný čin, zařadili ho do kategorie vězňů s extrémně vysokým rizikem a omezenou ochranou.

Právníci bývalého letce proto vyzvali Radu pro lidská práva OSN, aby zacházení s bývalým letcem, které podle nich porušuje Mezinárodní pakt o občanských a lidských právech, prošetřil, upozorňuje deník The Times.

Se stížností se na Radu obrátila také Saffrine Dugganová, manželka zadrženého letce a matka jeho šesti dětí. Podle ní chtějí úřady „jejího nevinného muže zlomit“, a proto ho zavřely na samotku s maximální ostrahou, „kde je obklopen odsouzenými teroristy, vrahy a pedofily“. Sám Duggan dříve všechna obvinění odmítl s tím, že jsou politicky motivovaná.

„Když jsem Dana nedávno viděla, byla jsem v šoku. Snaží se bojovat proti nespravedlnosti, ale je jen stínem sebe sama. Je nesmírně vychrtlý a hodně zhubl. Jeho tvář je mělká a prázdná, jako by byl v koncentračním táboře,“ uvedla podle deníku The Guardian Dugganová, která tvrdí, že její muž v cele trpí vážnými psychickými problémy.

Ve stížnosti cituje klinického psychologa, který Duggana ve vězení vyšetřoval. Ten označil podmínky v zařízení za „extrémní“ a „nelidské“ a dodal, že ačkoliv Duggan nikdy dříve problémy s duševním zdravím neměl, nyní mu hrozí, že podlehne těžké depresivní poruše.

Duggan není výjimkou

Stížnost se na veřejnosti objevuje poté, co generální ředitel Australské bezpečnostní zpravodajské organizace Mike Burgess minulý týden upozornil, že autoritářské země se aktivně snaží bývalé australské vojáky přetáhnout na svou stranu.

Podle Burgesse Australanům nabízejí statisíce dolarů za to, že jim pomohou při zlepšování bojových dovedností tamních armád. Tvrdí, že existuje „malý, avšak znepokojivý počet“ vojenských insiderů, kteří jsou ochotni s nimi spolupracovat a „dát přednost penězům před vlastí“.

„Tyto osoby jsou lokajové, spíše ‚špičkové nástroje‘ (v překladu top tools) než ‚top guns‘ (slangové označení pro osoby, které jsou nejlepší ve svém oboru, pozn. red.),“ uvedl Burgess ve svém každoročním hodnocení hrozeb.

Z elitního pilota vězněm

Daniel Duggan sloužil v americké námořní pěchotě celkem 13 let. Než z ní v roce 2002 odešel, působil například jako pilot stíhačky AV-8B Harrier a instruktor ovládání těchto strojů.

Do Austrálie se Duggan poprvé dostal v roce 2005. Až do roku 2014 zde řídil firmu Top Gun Tasmania, v rámci níž bývalí vojenští piloti USA a Spojeného království nabízeli turistům svezení ve stíhačkách. Poté se přestěhoval do Číny, kde pracoval jako letecký konzultant.

V obvinění z roku 2017, které v prosinci zveřejnil americký soud, se píše, že Duggan si nechal mezi lety 2011 a 2012 zaplatit nejméně 116 000 australských dolarů za to, že na jihoafrické letecké škole poskytoval vojenský výcvik čínským pilotům. Učil je prý, jak se vzlétá a přistává na letadlové lodi. V té době byl Duggan stále občanem USA, tvrdí americké soudy. Občanství se zřekl v roce 2012, kdy přijal australské občanství.

Ve Spojených státech čelí obvinění ze spiknutí za účelem vývozu obranných služeb do Číny, spiknutí za účelem praní špinavých peněz či z porušení zákona o kontrole vývozu zbraní, připomíná agentura ČTK.

Reklama

Doporučované