Hlavní obsah

Rusko prý posílá ukořistěné americké zbraně do Íránu. Tam vytvářejí kopie

Foto: Stanislav Krupař, Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Reklama

Rusko získalo neznámý počet vojenského vybavení americké výroby na ukrajinském bojišti. Údajně ho posílá do Íránu, kde se pokouší vytvořit kopie, které by mohly ohrozit USA a jejich spojence, tvrdí američtí zástupci.

Článek

Za poslední rok války se podle zástupců USA, NATO a ostatních západních zemí Rusku povedlo zmocnit se některé pokročilé americké vojenské techniky.

Převážně šlo o přenosné protitankové komplety Javelin a protiletadlové komplety Stinger, které ukrajinská armáda hojně využívá v boji proti agresorovi. Občas se tak stane, že například při ústupu za sebou část vybavení bránící se armáda nechá.

Rusové prý poté získaný materiál často posílají letecky do Íránu. Tamní vědci americké vybavení zkoumají a pokoušejí se vytvořit obdobnou kopii.

Rusko za to výměnou získává vojenskou podporu od Teheránu, kterou pro vedení války na Ukrajině bezpodmínečně potřebuje. Ruský vojenský průmysl totiž není kvůli sankcím schopný své kapacity efektivně doplňovat.

Zástupci americké armády nevěří, že by šlo o rozšířený problém. Do ruských rukou se dostává jen malý počet amerických zbraní. Samotná ukrajinská armáda od začátku války USA o počtech vybavení, kterého se zmocnili Rusové, informuje.

Podle amerických expertů se však jen těžko dokáže dohledat přesný počet vybavení, které padlo do rukou nepřítele.

Prozatím není vůbec jasné, zda se íránským vědcům podařilo americké zbraně, které figurují na Ukrajině, úspěšně okopírovat. Nicméně íránský režim se v minulosti ukázal nesmírně efektivní při kopírování americké vojenské techniky, které se zmocnil.

Íránská protitanková naváděná střela Toophan je kopií americké protitankové střely BGM-71 TOW ze 70. let.

V roce 2011 se Írán zmocnil amerického dronu. Jeho kopii režim využil při vniknutí do izraelského vzdušného prostoru v roce 2018, který dron sestřelil.

Velké nebezpečí těchto kopií plyne z toho, že Írán je dodává svým proxy silám v zahraničí. Kopiemi amerického vojenského vybavení zásobuje jak Hútíe z Jemenu, Hizballáh v Libanonu, tak Hamás v Palestině.

Zbraně můžou být použité jak proti Spojeným státům, tak proti jejich spojencům. Velmi ohrožen se v takovém případě může cítit například Izrael.

Kopie protitankového systému Javelin v rukou nepřátel Izraele by se mohla ukázat jako efektivní zbraň proti moderním izraelským tankům Merkava.

Tento výměnný obchod je dalším důkazem rostoucího vojenského partnerství mezi Moskvou a Teheránem. Podle mluvčího americké bezpečnostní rady Johna Kirbyho toto partnerství dále destabilizuje Ukrajinu a k tomu také Blízký východ.

Reklama

Doporučované