Hlavní obsah

Íránské drony, které devastují Ukrajinu, jsou plné západních součástek

Foto: Profimedia.cz

Objekt kritické infrastruktury hořící po ruském útoku drony na Kyjev, 19. prosince 2022.

Reklama

Íránské drony, které Rusko vysílá na Ukrajinu, páchají škody na kritické infrastruktuře a útočí na civilisty. Součástky nalezené v těchto zbraních pochází mimo jiné i ze Spojených států. Ty reagují založením vyšetřovací skupiny.

Článek

Spojené státy zavedly sankce a přísná omezení vývozu s cílem zabránit Íránu v získávání součástek, které by mohl využívat k výrobě zbraní, které pak dodává Moskvě. Objevily se ovšem důkazy, které naznačují, že Teherán má i přes restrikce těchto prostředků dostatek.

Drony obsahující americké i západní součástky pak útočí na Ukrajinu. Britská investigativní organizace Conflict Armament Research (CAR) prozkoumala několik sestřelených dronů v Kyjevě a zjistila, že 82 procent jejich součástek vyrobily společnosti se sídlem v USA.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena tak založila vyšetřovací skupinu, která má zjistit, jak se americké a západní součástky do dronů dostávají. Informovala o tom americká stanice CNN.

Mezi součástkami nalezenými v některých bezpilotních letounech jsou například procesory vyrobené technologickou společností Texas Instruments a také motor vyrobený firmou Bombardier Recreational Products, uvedlo vyšetřování ukrajinských ozbrojených sil a zdroje obeznámeného s americkým vyšetřováním.

Obě společnosti odmítly jakékoliv použití jejich technologií Ruskem. Jejich zřejmě neúmyslné zapletení do íránského průmyslu výroby dronů ovšem poukazuje na to, jak lze levné výrobky určené pro civilní použití snadno upravit pro vojenské účely a obcházet tak sankce i omezení vývozu, popsala stanice.

Rusko v bojích na Ukrajině používá íránské jednorázové drony

Bezpilotní letouny, kterým se v odkazu na japonské sebevražedné letce z druhé světové války přezdívá „kamikaze“, jsou považovány za levnou a vysoce účinnou alternativu raket.

Ukrajina i Západ žádají OSN, aby zahájila vyšetřování dodávek íránských dronů ruské armádě. Podle nich jde o porušení rezoluce Rady bezpečnosti. Generální tajemník OSN ovšem misi nenařídil, a ustoupil tak Moskvě. Alespoň prozatím.

Součástky pochází i z Evropy nebo Číny

Vyšetřování získalo v posledních týdnech prioritu kvůli informacím americké rozvědky, podle kterých se Moskva v rámci dohody s Íránem chystá otevřít vlastní továrnu na výrobu dronů v Rusku. Jde o další krok prohlubující se spolupráce mezi zeměmi, Írán již delší dobu předává Rusku plány a materiály pro sestrojení dronů.

Bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby na začátku prosince uvedl, že USA budou sankcionovat tři ruské společnosti, které se podílely na získávání a používání íránských bezpilotních letounů.

Bidenova administrativa pak podle něj „posuzuje další kroky, které může podniknout v oblasti kontroly vývozu, aby omezila přístup Íránu k citlivým technologiím“. Jedním z nich by měl být právě i vznik nové vyšetřovací skupiny, která bude například informovat společnosti, jejichž součástky byly v dronech nalezeny.

Z vyjádření zdrojů pro stanici vyplývá, že skupina bude také koordinovat své snahy s americkými zahraničními spojenci. Součástky nalezené v dronech totiž podle vyšetřování CAR pocházejí od „více než 70 výrobců se sídlem ve 13 různých zemích“. Dokazuje to i zjištění CNN, která v říjnu odhalila, že dron sestřelený v Černém moři poblíž Oděsy obsahuje japonské baterie, rakouský motor a americké procesory.

Írán pak nejspíše získává také přesné repliky západních součástek z Číny, vyplývá ze studie washingtonského Institutu pro vědu a mezinárodní bezpečnost. „Čína hraje větší roli, než se dříve odhadovalo, v tom, že Íránu umožňuje vyrábět a dodávat drony ruským silám. Zdá se, že čínské společnosti dodávají Íránu kopie západních součástek k výrobě bojových dronů,“ uvádí se ve zprávě.

Neexistují žádné důkazy o tom, že by některý ze západních států vědomě vyvážel své technologie, které by byly použity v bezpilotních letounech, uvedli citovaní úředníci.

Jak Írán obchází sankce

Zastavit obcházení sankcí ovšem nebude jednoduché. Technologický průmysl je do značné míry závislý na distributorech a prodejcích třetích stran, čehož Teherán využívá. Mikročipy a další malá zařízení, která končí v mnoha íránských a ruských bezpilotních letounech, jsou nejen levné a široce dostupné, ale také snadno utajitelné.

Podle amerického ministerstva financí Írán využívá krycí společnosti k nákupu zařízení z USA a EU. Teherán tak nakupuje například rakouské motory, které může mimo jiné následně použít k výrobě bezpilotních letounů.

Ruské využití kamikaze dronů

Kamikaze drony čili „vyčkávající munici“ na ukrajinském bojišti používají obě strany konfliktu. Zprávy z fronty v tuto chvíli naznačují, že i přes dodávku západních zbraní Ukrajině má s drony v tuto chvíli větší úspěch Rusko.

Samotné americké společnosti by podle odborníků mohly dělat pro zastavení dodávek mnohem více. Celou řadu součástek lze nicméně sehnat od neoficiálních dodavatelů a směřování sankcí na určité společnosti jen ve výsledku donutí Teherán k nákupu jinde, popsal Dmitri Alperovič, bývalý ředitel kyberbezpečnostní firmy CrowdStrike.

Dodal, že skutečnou „slabinou“ americké politiky, pokud jde o kontrolu vývozu, je prosazování práva - a stíhání konkrétních osob zapojených do nezákonných obchodů.  „Můžete zařadit společnosti na seznam (sankcionovaných) subjektů, ale pokud ve skutečnosti nepůjdete po lidech, kteří se na tom podílejí, moc to neznamená.“

Reklama

Doporučované