Hlavní obsah

I s hendikepem ovládl prestižní soutěž kulturistů, vítězství věnoval Íránkám

Foto: Instagram/Hadi Choopan

35letý Hadi Choopan vyhrál prestižní titul Mr. Olympia poprvé ve svém kariéře. Z trůnu nejlepšího kulturisty světa sesadil Egypťana Mamdouha Elssbiaya.

Reklama

Letošní titul Mr. Olympia získal íránský kulturista Hadi Choopan, a to navzdory všemu, s čím se musel vypořádat. Svou medaili věnoval „ušlechtilým ženám Íránu a íránskému lidu“.

Článek

V prestižní soutěži profesionálních kulturistů Mr. Olympia zvítězil Íránec Hadi Choopan, známý pod přezdívkou „Perský vlk“. Podle serveru Middle Easy tím „dokázal, že všeho lze dosáhnout bez ohledu na překážky, které se vám staví do cesty“.

Záře reflektorů, která se na něj po výhře snesla, Choopan využil k podpoře íránských žen, které v zemi protestují od 16. září, kdy zemřela dvaadvacetiletá Mahsa Amíníová poté, co ji zadržela mravnostní policie.

„Tuto medaili věnuji všem ušlechtilým ženám Íránu a íránskému lidu, ať už jsou kdekoli. Doufám, že mezi námi přestane existovat rasismus a že se všichni dokážeme spřátelit a být na sebe hrdí bez ohledu na to, z jaké země pocházíme,“ uvedl v rozhovoru po vítězství.

Projevem se zařadil po bok dalších statečných Íránců, kteří se nebáli vůči režimu vystoupit. Nespokojenost se současnou situací vyjádřila například íránská fotbalová reprezentace. Hráči na začátku zápasu odmítli zpívat národní hymnu a kapitán týmu na pozápasové tiskové konferenci podpořil protestní hnutí.

Choopan se okamžitě stal mezi Íránci populární. Jako úspěšný sportovec byl častým terčem politické agitace, nikdy však politickým tlakům nepodlehl a zůstal nezávislým. I přesto, že spolupráce s režimem by pro něj znamenala lepší život.

„Politici pro mě nic neznamenají, jde mi o lásku lidu,“ řekl v rozhovoru loňském ročníku Mr. Olympia, kdy se umístil na třetím místě.

Choopanův příběh skýtá ale mnoho dalších zajímavých detailů. Publicista Kamil Fila jeho triumf popsal jako vítězství Davida nad skupinou Goliášů.

Přirovnání se podle něj hodí proto, že většina kulturistů jsou obři vážící 120 až 130 kilogramů, kdežto Hadi Choopan má jen 168 centimetrů a „pouhých“ 105 kilogramů. Své soupeře převyšuje však v tom, jak dokáže svou svalovou hmotu prezentovat. Je mnohem více vyrýsovaný.

Na pódiu na sebe dokáže strhnout pozornost. Má lepší tělesnou konstrukci než jeho soupeři. Stavba jeho těla se více blíží pomyslnému písmenu „X“.

Server IranWire napsal, že Choopan už ve 13 letech začal chodit se starším bratrem Hassanem do posilovny. V té samé době se věnoval boxu, u něhož vydržel do 18 let. Pak se vrhl na kulturistiku.

Úspěchy sbíral od začátku kariéry, byť sám přiznává, že to nebylo snadné. „Neměl jsem žádné sponzory. Musel jsem prodat svoje auto, abych mohl zaplatit nájem a trénink,“ řekl v rozhovoru v roce 2019.

Coby 21letý vyhrál regionální kulturistickou soutěž. V té době vážil pouze 68 kilogramů. Na kulturistu opravdu málo. O tři roky později už byl národním šampiónem. V té době vážil solidních 100 kilogramů.

Hadi Choopan žije se sluchovým postižením, což je následek zranění z boxu. Takový hendikep nebývá u kulturistů běžný, protože během soutěže pózují na základě povelů porotců. Choopan tak musí spoléhat na odezírání ze rtů, případně napodobování soupeřů.

Kvůli sluchové vadě neumí anglicky, potíže má i s rodným farsí. Po ruce tak má neustále tlumočníka, který mu s komunikací pomáhá.

Jako Íránec má při cestování do Spojených států potíže s vízy. Několikrát se mu stalo, že musel ze soutěže odstoupit, protože nedostal potřebné dokumenty pro vstup do USA.

U kulturistické veřejnosti je vnímán jako srdečný a zarputilý sportovec, který si jde i přes přepážky za svým snem. Jeho výjimečnou povahu stvrdilo i to, jakým způsobem a komu své vítězství daroval.

Co vyvolalo protesty v Íránu?

  • Íránem už od poloviny září zmítají rozsáhlé protesty. V zemi propukly po smrti mladé ženy, která zemřela krátce poté, co ji zatkla mravnostní policie. Protesty se rozšířily do více než 80 měst po celé zemi.
  • Zemřelá dvaadvacetiletá Mahsá Amíníová byla na návštěvě u své rodiny v Teheránu, když ji a její doprovod zadržela mravnostní policie. Podle ní žena nedodržela striktní kodex oblékání, který nařizuje místním ženám od dob islámské revoluce v roce 1979 zakrývat vlasy a krk. Odvezla ji na policejní stanici k výslechům. Krátce nato Amíníová zemřela.

Soutěže Mr. Olympia se zúčastnil celkem čtyřikrát – dvakrát skončil třetí, jednou čtvrtý. Veřejnost namítala, že se i v těchto případech měl umístit o pár míst výš. Jeho oblíbenost u obecenstva potvrzuje také to, že dokázal vyhrát cenu popularity, která je v rámci soutěže udělována.

Mr. Olympia je nejprestižnější soutěží v profesionální kulturistice. Na pódiu se sejde jen kulturistická smetánka. Zúčastnit se je ohromně těžké, v mnoha případech se do hlavní soutěže nekvalifikoval ani mistr světa v kulturistice.

Letošní ročník byl historicky nejtěžší a nejpočetnější, napsal například server Middle Easy. A vyhrál malý Íránec s vadou sluchu. Atypický kulturista s velkým srdcem.

Íránské ženy hrdinkami roku 2022

Americký časopis The Time jmenoval ve středu íránské ženy protestující proti nošení hidžábu i proti teokratickému režimu „Hrdinkami roku 2022“. Novinář rádia CBC Samira Mohyeddin připomněl zajímavý paradox – stejný časopis vyhlásil v lednu 1980 mužem roku ajatolláha Chomejního, otce islámské revoluce.

Reklama

Související témata:

Doporučované