Hlavní obsah

Indický finanční úřad zmrazil účty hlavní opoziční strany

Foto: John1107, Shutterstock.com

Předseda Indického národního kongresu Rahul Gándhí.

Reklama

Pokladník opoziční strany Indický národní kongres Maken uvedl, že dva týdny před vyhlášením voleb byly jejich čtyři účty zmrazeny. Předcházela tomu výzva finančního úřadu k zaplacení v přepočtu šesti miliard korun.

Článek

Zástupci indické hlavní opoziční strany, Indického národního kongresu (INK), v pátek uvedli, že jim vládní finanční úřad zmrazil bankovní účty. Děje se tak v rámci vyšetřování daňového přiznání strany za finanční období let 2018 a 2019, píše BBC.

Pokladník strany INK Ajay Maken podle agentury AFP trvá na tom, že si strana takový trest ničím nezasloužila. Později naznačil, že vládnoucí hinduisticko-nacionalistická Indická lidová strana (BJP) premiéra Nárendry Módího chce těmito opatřeními straně zkomplikovat situaci před nadcházejícími volbami. Připustil sice, že INK podala daňová přiznání se zpožděním 45 dnů, to ale podle něj stejně finanční úřad k takovému kroku neopravňuje.

„Když byly pouhé dva týdny před vyhlášením celostátních voleb zmrazeny účty hlavní opoziční strany, myslíte si, že demokracie v naší zemi žije?“ ptal se Maken novinářů. „Dnešek je smutným dnem pro indickou demokracii,“ dodal s tím, že se INK proti rozhodnutí odvolá k soudu a uspořádá veřejný protest.

Kritici vlády a skupiny na ochranu lidských práv dlouhodobě obviňují Módího vládu z toho, že využívá donucovací orgány k útokům na politické soupeře, píše AFP.

Předseda Indického národního kongresu Rahul Gándhí byl loni odsouzen za trestný čin pomluvy poté, co na něj podal stížnost člen Módího BJP. Byl odsouzen ke dvěma letům vězení a na několik měsíců vyřazen ze zasedání parlamentu, dokud vyšší soud rozsudek nezvrátil.

Indický národní kongres je součástí aliance opozičních stran Indická národní rozvojová inkluzivní aliance (INDIA), která doufá, že se v nadcházejících volbách, které se mají konat v květnu, postaví BJP. Podle průzkumů má ale BJP zatím navrch, přičemž Módí zůstává v zemi populárním vůdcem.

Reklama

Doporučované