Hlavní obsah

Indie je v šoku z videa. Zachytilo dav mužů, který vláčí a napadá nahé ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Momentka z protestu žen proti násilí v Imphálu, hlavním městě indického státu Manípur.

Reklama

Indický premiér Naréndr Módí se po měsících mlčení konečně vyjádřil k násilí, které zmítá státem Manípur ležícím na východě země u hranic s Barmou. Přimělo ho k tomu otřesné video zachycující útok davu mužů vůči bezbranným ženám.

Článek

Titulkům indických médií ve čtvrtek dominovala stejná zpráva. Otřesné svědectví o násilí páchaném na ženách, které bylo zachyceno na videu. A i když se podle následného prověřování podařilo zjistit, že se útok odehrál už 4. května, do popředí zájmu se brutální incident dostal až nyní – když se záběry začaly jako lavina šířit prostřednictvím sociálních sítí.

Na videu je vidět dav indických mužů, který smýká dvěma nahými ženami. Strká do nich, vleče je, osahává. Videozáznam ukazuje, jak ženy pláčou, škubají sebou bolestí. Prosí agresory, aby se slitovali. Ti je zatáhnou do pole. Znásilní.

Záběry – pocházející z Manípuru, indického státu přiléhajícího k Barmě – vyvolaly pobouření po celé Indii. A přiměly premiéra Naréndru Módího, aby poprvé od vypuknutí konfliktu mezi manípurskými komunitami Meiteiů a Kukiů o násilnostech promluvil.

„To, co se stalo s manípurskými dcerami, nemůže být nikdy odpuštěno,“ řekl Módí před zahájením monzunového zasedání indického parlamentu. Dodal také, že incident „zahanbil Indii“ a viníci nebudou ušetřeni.

Přesto se ovšem debata o násilí, které v Manípuru hoří už déle než 80 dní, nevede. Vláda a premiér ji odmítají, kvůli tomu i předčasně skončilo zasedání parlamentu.

Video hromadného násilí vůči dvojici žen spadá do prvních dnů konfliktu mezi kmenovými komunitami.

Ten začal v důsledku protestu Kukiů, kteří odmítali, aby převážně hinduistické komunity Meiteiů dostaly status chráněného kmene. Od té doby je stát fakticky rozdělen na dvě části, přičemž při potyčkách už bylo zabito více než 160 lidí a přes 60 tisíc osob bylo vysídleno, připomíná BBC.

Dav na dvojici žen zaútočil v okrese Kangpokpi. Jejich příbuzní se vzápětí obrátili na policii a případ nahlásili s tím, že došlo ke znásilnění. To potvrdilo i fórum domorodých kmenových vůdců (ITLF) ve svém prohlášení: ženy, příslušnice kmene Kuki-Zo, byly hromadně znásilněny.

Policie údajně stížnost formálně zaregistrovala, ale dál nepodnikla nic. Rozpohybovala ji až celonárodní zloba rozpoutaná publikováním videí na sítích. „Orgány činné v trestním řízení se zveřejněním dostaly do situace, kdy – po více než dvou měsících od napadení – už nemohly incident dál ignorovat. Jeden z mužů na videu byl následně zatčen,“ napsal server Independet.

Mohlo by vás zajímat

Jak se v Indii v průběhu desetiletí zlepšilo vzdělání a pracovní příležitosti, hlavně pro muže, zvýšil se i výskyt něčeho, co v Evropě považujeme za přežitek – věna, které do svazku přináší manželka.

„Policie nás jim vydala“

Ze stížnosti podané v květnu, ze které citují místní média, je zřetelnější, co přesně se v Kangpokpi odehrálo.

Vesnice, odkud ženy pocházejí, byla napadena druhým kmenem. Pětice Kukiů – dva muži a tři ženy – se běžela schovat do lesa.

Tři z nich patřili do stejné rodiny: 56letý muž, jeho 19letý syn a 21letá dcera. Součástí skupiny byly i další dvě ženy, jedna ve věku 42 let a druhá ve věku 52 let, uvádí zpráva.

Cestou do lesa je „zachránil“ tým z policejní stanice Nongpok Sekmai. Na cestě však byli „zablokováni davem a vytrženi z vazby policejního týmu“. To se odehrálo asi dva kilometry od policejní stanice Nongpok Sekmai.

Dav okamžitě zabil 56letého muže, načež „všechny tři ženy byly fyzicky donuceny svléknout si šaty – před davem byly svlečeny do naha“, píše The Siasat Daily.

Jednadvacetiletá žena byla „brutálně hromadně znásilněna za bílého dne“, tvrdí se ve stížnosti. Dalším dvěma ženám se po řadě sexuálních napadení „podařilo z místa utéct s pomocí některých známých lidí z okolí“.

Mladší bratr se snažil bránit život své sestry, ale na místě byl členy davu zavražděn.

„Policie tam byla s davem, který útočil na naši vesnici,“ popsaly přeživší indickému deníku. „Policie nás vyzvedla z napadené vesnice, odvezla nás kousek od ní a nechala nás na silnici s davem. Policie nás jim vydala.“

Indický nejvyšší soud vyjádřil nad incidentem „hluboké znepokojení“ a vyzval federální vládu, aby proti podezřelým okamžitě zakročila.

Dhananjaya Yeshwant Chandrachud, předseda indického nejvyššího soudu, uvedl, že pokud vláda nepodnikne žádné kroky, zasáhne soud.

„To, co je zobrazeno v médiích a vizualizacích, které se objevily, ukazuje na hrubé porušení ústavy,“ řekl Chandrachud.

Dvě ženy z komunity Kuki-Zo, které jsou na videu vidět, jsou nyní v bezpečí v uprchlickém táboře, uvedla ve svém prohlášení organizace Indigenous Tribal Leaders' Forum (Fórum domorodých kmenových vůdců) v Manípuru.

Mallikarjun Kharge, předseda hlavní indické opoziční strany Kongres, obvinil vládnoucí hinduistickou nacionalistickou stranu Bharatiya Janata Party (BJP), že „mění demokracii a právní stát v mafiokracii“. Podle Khargeho by měl o Manípuru otevřeně mluvit na půdě parlamentu. „Indie vám nikdy neodpustí vaše mlčení,“ napsal na twitteru.

Evropský parlament minulý týden přijal usnesení, v němž vyzval indické úřady, aby přijaly opatření k zastavení násilí a ochraně náboženských menšin, zejména křesťanů. Indické ministerstvo zahraničí rezoluci odsoudilo jako „vměšování“ do vnitřních záležitostí země.

Reklama

Doporučované