Hlavní obsah

Kanadský protest inspiruje. Kamiony obklíčily novozélandský parlament

Bez komentáře: Novozélandský parlament obklíčily vozidla na protest proti covidovým omezením.Video: AP

 

Reklama

Stovky lidí v nákladních autech a karavanech se vydaly do centra novozélandské metropole, aby protestovaly proti koronavirovým opatřením.

Článek

Průvod dorazil k budově parlamentu, kde se v úterý poslanci sešli poprvé po letní přestávce. Dopravními prostředky pak po vzoru kanadského protestu v Ottawě zablokoval centrum Wellingtonu, uvedly agentury AP a AFP.

Mezi demonstranty byly k vidění vlajky z prezidentské kampaně amerického exprezidenta Donalda Trumpa a transparenty s nápisy „Vraťte nám naši svobodu“ nebo „Donucení není souhlas“. Někteří měli i vzkazy, že novozélandská premiérka „Jacinda (Ardernová) se vymkla kontrole“.

Reportéři AFP zaznamenali také kanadské vlajky na znamení sympatií s demonstrací v Ottawě. Protest byl poklidný a policie nemusela zasahovat.

Ardernová uvedla, že nemá v úmyslu s účastníky protestů diskutovat, protože většina obyvatel Nového Zélandu vládním opatřením vyjádřila podporu tím, že se nechala očkovat.

Vakcinaci proti covidu-19 má podle premiérky 96 procent Novozélanďanů. Očkování je v zemi povinné pro některé profese, například pro zdravotníky, policisty, učitele nebo vojáky.

Nový Zéland, kde žije zhruba pět milionů lidí, má díky tvrdým opatřením asi 17 000 potvrzených případů koronavirové infekce a jen 53 úmrtí. Podle vládních údajů je proti covidu-19 plně naočkovaných asi 94 procent obyvatel starších 12 let. U dětí od 5 do 11 let je proočkovanost 42 procent.

Drobná prohra pro kanadské demonstranty

To kanadští demonstranti zřejmě přijdou o jeden z prostředků, jak vyjadřují nevoli. Soudce nařídil řidičům kamionů, kteří na protest proti vládním koronavirovým opatřením blokují řadu míst v centru Ottawy, aby přestali troubit.

Hlasitý a neustávající zvuk klaksonů se stal jedním ze symbolů hnutí proti koronavirovým omezením v Kanadě, troubení zhruba 400 až 500 kamionů ale rozčiluje obyvatele kanadské metropole i majitele tamních podniků. Informovala o tom stanice BBC.

„Troubení není výrazem žádné skvělé myšlenky, o které bych věděl,“ sdělil soudce, který řidičům zakázal na deset dní mačkat klaksony. Jeho pondělní soudní příkaz představuje dočasné vítězství místních lidí.

Zvuk klaksonů v místech, kde jsou koncentrovány kamiony, může být až ohlušující. Pokud pak začne troubit vícero kamionů najednou, je to slyšet i o několik ulic dál, popsala reportérka BBC z místa.

V pondělí se však zdálo, že je ve městě slyšet méně troubení než v předchozích dnech. Jedním z důvodů může být i to, že si řidiči uvědomili, že neustálý hluk se stal velkým předmětem sporů mezi nimi a obyvateli Ottawy, napsala BBC. V neděli sami organizátoři protestu řidiče vyzvali, aby dopoledne zachovali ticho, a dali tak najevo „dobrou vůli“. Policie také několika řidičům vyměřila kvůli rušení hlukem pokuty.

Přestože většina demonstrantů v Kanadě vyjadřuje svůj nesouhlas s opatřeními pokojně, někteří protestující dostali pokuty také za rušení nočního klidu nebo nezákonné odpalování ohňostrojů. Policie rovněž zahájila asi 60 trestních stíhání, zejména kvůli podezřením z podněcování nepokojů, zločinů z nenávisti, vandalství a krádeže.

Protesty původně vypukly proti požadavku na očkování proti covidu-19 pro řidiče mířící do USA, následně však přerostly v odpor vůči všem koronavirovým opatřením a částečně i vládě premiéra Justina Trudeaua. Demonstranti tvrdí, že v blokádě budou pokračovat, dokud vláda nezruší všechny restrikce. Blokády zasáhly v menší míře i další velká kanadská města jako Toronto, Winnipeg či Québec.

Reklama

Doporučované