Hlavní obsah

Nový Zéland začne otevírat hranice

Foto: Profimedia.cz

Premiérka Jacinda Ardernová na tiskové konferenci. Snímek je ilustrační.

Reklama

Od 27. února se budou smět na Nový Zéland vrátit jeho očkovaní občané pobývající v Austrálii, turisté budou moci vstoupit do země nejpozději v říjnu.

Článek

Nový Zéland od konce tohoto měsíce začne postupně otevírat hranice, lidé z většiny zemí světa tam ale budou smět až v říjnu, oznámila premiérka Jacinda Ardernová. Její země kvůli pandemii covidu-19 zavedla jedna z nejpřísnějších opatření na světě, která zřejmě slavila úspěch, avšak stala se terčem četné kritiky. Mnoho Novozélanďanů totiž „uvázlo“ v zahraničí bez možnosti návratu domů.

Během posledních šesti měsíců měli obyvatelé Nového Zélandu pobývající v zahraničí velmi omezené možnosti, co se týče návratu do vlasti. Prostřednictvím vládní loterie mohli získat místo v izolačním hotelu nebo se mohli skrze velmi omezený počet kategorií kvalifikovat pro tzv. nouzový příjezd.

Od 27. února se budou smět na Nový Zéland vrátit jeho občané pobývající v Austrálii, ovšem pokud jsou očkovaní. Po příjezdu nebudou muset do státem spravovaných karanténních zařízení. Plně imunizovaní Novozélanďané z jiných částí světa tuto možnost dostanou o dva týdny později, píše agentura Reuters.

Od 13. března budou na Nový Zéland smět někteří vysoce kvalifikovaní pracovníci. V dubnu pak novozélandská vláda umožní přijet 5 000 zahraničních studentů. Ardernová ale upozornila, že všichni, kdo do země dorazí, budou muset do karantény. Běžní turisté z Austrálie a ze zemí, jejichž občané mohou na Nový Zéland jezdit bez víz, budou moci do země nejpozději v červenci, všichni ostatní pak v říjnu. I oni se budou muset po příjezdu izolovat.

Ardernová řekla, že kontrolované otevření hranic umožní lidem, kteří se v uplynulých měsících nemohli vidět, aby se zase shledali, pomůže řešit nedostatek pracovní síly a zároveň zajistí, že se zdravotnictví dokáže vypořádat se zvýšeným rizikem šíření nákazy.

Požadavek nastoupit po příletu na Nový Zéland do karantény bude překážkou v oživení turistického ruchu, řekl šéf Asociace novozélandských letišť Kevin Ward. „Lidé nebudou chtít letět na Nový Zéland, pokud budou muset týden sedět v hotelu,“ uvedl.

Díky tvrdým opatřením má Nový Zéland, kde žije zhruba pět milionů lidí, asi 17 000 potvrzených případů koronavirové infekce a jen 53 úmrtí. Podle vládních údajů je proti covidu-19 plně naočkovaných asi 93 procent obyvatel starších 12 let.

Reklama

Doporučované