Hlavní obsah

Instagram a Facebook zrušily účty íránského nejvyššího vůdce

Foto: Khamenei.ir

Facebook je v Íránu zakázaný od roku 2009.

Reklama

Ajatolláh Alí Chameneí podpořil útok Hamásu na Izrael ze 7. října. To podle společnosti Meta porušuje její zásady, a proto se rozhodla smazat účty duchovního vůdce Íránu na instagramu i facebooku. Ten je navíc v Íránu zakázaný.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Společnost Meta v pátek potvrdila, že odstranila účty na sociálních sítích Instagram a Facebook vedené jménem íránského nejvyššího duchovního vůdce ajatolláha Sajjida Alího Chameneího. Informoval o tom server The Guardian. Důvodem byla jeho podpora teroristické skupiny Hamás po útoku na Izrael ze 7. října, při kterém zahynulo 1200 lidí a dalších asi 250 bylo zajato jako rukojmí. Bezprostředně po útoku Chameneí prohlásil: „Líbáme ruce těm, kteří plánovali útok na sionistický režim.“

Společnost Meta k situaci uvedla, že účty odstranila kvůli opakovanému porušování zásad pro nebezpečné organizace a jednotlivce. „Nedovolujeme, aby na našich platformách byly přítomny organizace nebo jednotlivci, kteří podporují násilí nebo se na něm podílejí,“ stojí v zásadách.

Chameneí má však stále k dispozici účet na sociální síti X, dříve známé jako Twitter. Tlak na odstranění ajatolláhových účtů z internetových platforem ale v posledních letech sílí. Vlna kritiky se zvedla především po masových protestech v souvislosti s případem Mahsá Amíníové z roku 2022. Ta byla zatčena kvůli tomu, že byla špatně zakrytá šátkem a neprošla kontrolou íránské mravnostní policie. Amíníová po zásahu policie zemřela.

Ajatolláhův účet na Facebooku vyvolal kritiku hned poté, co v roce 2012 vznikl. Tato sociální síť je totiž v Íránu zakázána od sporných prezidentských voleb v roce 2009 a následných protestů. Po protestech kvůli Amíníové začal Írán blokovat Instagram a službu pro zasílání zpráv Meta WhatsApp.

Reklama

Doporučované