Hlavní obsah

Iráckou vojenskou základnu ležící jižně od Bagdádu zasáhl rozsáhlý výbuch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek iráckého vojáka v Bagdádu.

Reklama

Výbuch zasáhl iráckou vojenskou základnu. Nejméně tři lidé byli zraněni. Zatím není známo, kdo je za útok zodpovědný. Izrael a USA odmítly, že by se na útoku podílely.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Iráckou vojenskou základnu ležící zhruba padesát kilometrů jižně od Bagdádu zasáhl rozsáhlý výbuch, píše CNN. Nejméně tři lidé byli zraněni, oznámily irácké Lidové mobilizační síly (PMF), které základnu Kalsa využívají.

Podle zdrojů agentury Reuters z bezpečnostních složek byl výbuch důsledkem vzdušného úderu. Zdroje z nedaleké nemocnice pak uvedly, že v důsledku výbuchu zemřel jeden příslušník PMF a šest dalších utrpělo zranění.

Lidové mobilizační síly jsou sice formálně součástí irácké armády, ale sdružují několik desítek militantních skupin, většinou proíránských, z nichž některé jednají ve velké míře nezávisle. Některé frakce PMF se v době izraelské vojenské kampaně v Pásmu Gazy podílely na raketových a dronových útocích na americké síly v Iráku, začátkem února však tyto útoky přerušily, píše Reuters.

Možnosti reakce na bezprecedentní íránský úder

Západ po íránském útoku na Izrael apeluje na deeskalaci napětí, ale někteří domácí politici vyzývají vládu premiéra Netanjahua k razantní odpovědi. Podle některých zdrojů by židovský stát mohl odpovědět ještě v pondělí.

Podle zdrojů z bezpečnostních složek zatím není známo, kdo je za útok na základnu PMF zodpovědný. Izraelští a američtí představitelé uvedli, že ani jedna ze stran se na útoku nepodílela.

„Výbuch způsobil hmotné škody a zranění,“ uvedly Lidové mobilizační síly ve svém prohlášení. Dodaly, že se exploze nyní vyšetřuje. Regionální velitelství amerických ozbrojených sil CENTCOM podle agentury AFP popřelo, že by za útokem stály Spojené státy.

Výbuch přichází v době vysokého napětí na Blízkém východě, kdy Izrael vede válku proti Hamásu v Gaze. Toto teroristické hnutí je podporované Íránem. Údery tohoto měsíce také vynesly na povrch desítky let trvající stínovou válku mezi Izraelem a Íránem.

Reklama

Související témata:

Doporučované