Hlavní obsah

Írán prohlubuje vztahy s Ruskem, dodal mu 400 raket

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: 3Dsculptor, Shutterstock.com

Balistická střela. Ilustrační foto.

Reklama

S odvoláním na své zdroje o tom dnes informovala agentura Reuters. Obě země tímto způsobem obchází sankce, které na ně uvalily Spojené státy.

Článek

Írán poskytl Rusku stovky výkonných balistických střel země-země, uvedla dnes s odvoláním na šest nejmenovaných zdrojů agentura Reuters. Podle ní jde o důkaz prohlubování vojenské spolupráce mezi oběma zeměmi, na které Spojené státy uvalily sankce. Kyjev uvedl, že oficiálními informacemi k této dodávce nedisponuje.

Tři íránské zdroje uvedly, že Teherán dodal Moskvě přibližně 400 střel, z nichž mnohé patří do rodiny balistických střel krátkého doletu Fáteh-110. Na 400 kusů této zbraně by podle Jeffreyho Lewise z americké Middlebury College mohlo způsobit rozsáhlé škody.

Podle jednoho ze zdrojů začaly dodávky začátkem ledna. „Bude jich více,“ uvedl nejmenovaný íránský představitel. „Není důvod to skrývat. Máme právo vyvážet zbraně, do kterékoliv země chceme,“ dodal. Íránské ani ruské úřady věc nekomentovaly.

Pentagon na žádost o komentář nereagoval. Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby však počátkem ledna uvedl, že Spojené státy jsou znepokojeny tím, že Rusko je blízko k získání balistických střel krátkého doletu z Íránu. Již předtím Rusko obdrželo rakety ze Severní Koreje. Jeden z amerických představitelů řekl agentuře Reuters, že Washington viděl důkazy o aktivním postupu jednání, ale zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se dodávky uskutečnily.

Írán zpočátku popíral, že by Rusku dodával bezpilotní letouny, ale o několik měsíců později přiznal, že jich poskytl malý počet před tím, než Moskva v roce 2022 zahájila plnohodnotnou invazi na Ukrajinu.

Reklama

Související témata:

Doporučované