Hlavní obsah

Přituhuje. Biden zkrátil kvůli Íránu pobyt u moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Twitter @POTUS

Americký prezident Joe Biden

Reklama

aktualizováno •

Komando íránských polovojenských revolučních gard se v blízkosti Hormuzského průlivu spustilo z vrtulníku na kontejnerovou loď, která patří firmě izraelského podnikatele.

Článek

Americký prezident Joe Biden zkrátil pobyt u moře a vrací se do Washingtonu k poradě ohledně Blízkého východu, uvedl Bílý dům.

Do Bílého domu se prezident podle oficiálního prohlášení vrátí během sobotního odpoledne, tedy večer našeho času. Zkrátil tak návštěvu svého sídla ve městě Rehoboth Beach na pobřeží Atlantického oceánu, kde často tráví víkendy. Komuniké bez dalších podrobností uvádí, že ho čeká diskuse „s týmem pro národní bezpečnost o událostech na Blízkém východě“.

Krok pravděpodobně souvisí s obavami z íránského útoku na Izrael, kterému Teherán připisuje nedávné bombardování konzulátu v Damašku. Při útoku zemřelo několik představitelů íránských revolučních gard. Izrael se k útoku nepřihlásil, předpokládá se však, že je za něj zodpovědný.

Washington v tomto směru slibuje Izraeli podporu a podle WSJ Američané přemístili své lodě v regionu tak, aby mohly chránit izraelské i americké jednotky. Americký ministr obrany Lloyd Austin v sobotu mluvil se svým izraelským protějškem Joavem Galantem, přičemž podle Pentagonu znovu ujišťoval o americké podpoře v případě útoku Teheránu nebo jeho spojenců.

Izraelská armáda také oznámila pro celý Izrael dvoudenní uzavírku škol a zákaz shromáždění s účastí nad 1000 lidí, zatímco se připravuje na íránský útok.

Íránci zadrželi izraelskou loď

Biden také odsoudil zadržení lodě v Ománském zálivu, které provedly íránské revoluční gardy. Ty plavidlo zadržely v sobotu poblíž Hormuzského průlivu mezi Perským a Ománským zálivem. Kontejnerová loď je napojená na Izrael, informovala státní tisková agentura Islámská republika.

Zvláštní jednotky IRGC se z vrtulníku spustily na loď MSC Aries a nasměrovaly ji k íránským teritoriálním vodám, uvedla tisková agentura Islámské republiky bez udání důvodu o zadržení lodi.

K zadržení však došlo v době, kdy se Izrael připravuje na íránský útok. Írán v posledních dnech hrozil odvetou za útok na konzulát v Damašku z 1. dubna.

Podle údajů agentury Bloomberg je skutečným vlastníkem plavidla společnost Zodiac Maritime Ltd., která je součástí skupiny Zodiac Group izraelského podnikatele Eyala Ofera.

Loď naposledy zastavila v přístavu Chalífa ve Spojených arabských emirátech a v pátek večer místního času plula na východ směrem k Hormuzskému průlivu. Bezpečnostní a zpravodajská společnost Ambrey Analytics uvedla, že obdržela informaci o „nalodění“ přibližně 50 námořních mil severovýchodně od Fudžajry ve Spojených arabských emirátech.

Aktualizace: Do textu jsme doplnili informaci o americkém prezidentovi

Reklama

Související témata:

Doporučované