Hlavní obsah

Irsko chce vracet žadatele o azyl do Británie. Bojí se tamního zákona o Rwandě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Damien Storan, Shutterstock.com

Irský taoiseach Simon Harris.

Reklama

Žadatelé o azyl ve Spojeném království se bojí deportací do Rwandy. Přes Severní Irsko tak mohou prchat do Irska. Ostrovní republika je ale nechce a plánuje je vracet zpět. Tamní premiér chce v týdnu předložit novou legislativu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Irsko plánuje vracet žadatele o azyl do Spojeného království. Taoiseach (označení pro irského předsedu vlády) Simon Harris chce návrh nových nouzových zákonů předložit vládě příští týden. V ostrovní republice panují obavy z příchodu uprchlíků přes Severní Irsko. Ze Spojeného království mohou prchat kvůli obavám z deportace žadatelů o azyl do Rwandy.

Harris podle listu The Guardian požádal ministryni spravedlnosti Helen McEnteeovou, aby předložila kabinetu návrhy, které by umožnily vracení nepřijatých žadatelů o mezinárodní ochranu do Spojeného království.

Tyto kroky následují po tvrzení britského premiéra, že odstrašující opatření jeho Konzervativní strany ohledně deportací do východoafrické Rwandy fungují, a poté, co vyšlo najevo, že 80 % nedávných žadatelů o azyl do Irska přišlo přes pozemní hranici se Severním Irskem.

Harrisův mluvčí uvedl, že se nevyjadřuje k migrační politice jiných zemí, ale že v zájmu ochrany integrity irského migračního systému chce přijmout legislativní akty týkající se určení bezpečných třetích zemí a umožnění návratu nepřípustných žadatelů o mezinárodní ochranu do Spojeného království.

„Irsko má systém založený na pravidlech, který musí být vždy uplatňován pevně a spravedlivě,“ uvedl mluvčí. „Jedná se o jedno z řady opatření, která přijímáme, abychom náš systém posílili a zajistili, že bude silný, účinný a pružný. Pravidla a integrita našeho migračního systému budou v popředí našich opatření.“

Šéfka resortu spravedlnosti McEnteeová uvedla, že posílí irské kontrolní mechanismy a bude jednat o navracení uprchlíků s Jamesem Cleverlym a dalšími britskými představiteli během návštěvy Londýna.

Reklama

Doporučované