Hlavní obsah

Itálie přetrhává pouto k Číně. Opouští projekt Nové hedvábné stezky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

 Italská premiérka Giorgia Meloniová na snímku z října 2023.

Reklama

Jde o vyústění snahy současné vlády premiérky Giorgii Meloniové ukotvit zemi v západních strukturách a učinit z Itálie spolehlivého partnera. Její angažmá v projektu kritizovaly Spojené státy i ostatní spojenci.

Článek

Vláda v Římě oznámila, že před koncem letošního roku oficiálně ukončí spolupráci na projektu Nové hedvábné stezky.

Itálie přitom byla jedinou zemí skupiny G7, která souhlasila se spoluprací na čínském projektu, kvůli čemuž čelila kritice ze strany Spojených států a ostatních členů G7.

Byla rovněž největší a ekonomicky nejsilnější zemí z 18 členských států Evropské unie, jež souhlasily s podílem na iniciativě. Členství v projektu se Itálii mělo automaticky obnovit příští rok v březnu. K tomu už nedojde.

S participací Itálie souhlasil předchůdce Meloniové v úřadu, ta toto rozhodnutí od začátku kritizovala. Podle ní šlo o vážné pochybení. S odchodem vláda otálela z toho důvodu, že se snažila udržet dobré vztahy s Pekingem, který v roce 2013 projekt navrhl.

Čína rozhodnutí Itálie z iniciativy vystoupit kritizovala, zemi však přímo nejmenovala. „Čína odsuzuje jakékoliv poškození projektu,“ řekl mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

V rámci spolupráce mělo do Itálie putovat až 20 miliard eur čínských investic. Dorazil však jen zlomek.

Na příkladu Itálie lze vidět, jak je projekt výhodný hlavně pro Peking a druhým stranám zásadní výhody nepřináší. Italský export do Číny v roce 2019 stoupl ze 13 miliard eur na 16,4 miliard. Zatímco čínský vývoz na Apeninský poloostrov ve stejném období vzrostl z 31,7 miliard eur na 57,5 miliard.

Od nástupu do úřadu Meloniová prosazuje prozápadní směřování její země a snaží se ji pevně ukotvit v západních strukturách.

Reklama

Doporučované