Hlavní obsah

Itálii se z kalifornského muzea vrátí bronzová antická socha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: getty.edu, Seznam Zprávy

Socha „Vítězného mládí“ se s největší pravděpodobností vrátí Itálii.

Řecká bronzová socha je v kalifornském muzeu od roku 1977. Ve čtvrtek Evropský soud pro lidská práva potvrdil, že Itálie má právo ji převzít, jelikož se jedná o součást jejího kulturního dědictví.

Článek

Evropský soud ve čtvrtek potvrdil, že Itálie má právo zabavit řeckou sochu z Muzea J. Paula Gettyho v Kalifornii, informovala agentura APnews. Muzeum dříve proti vydání sochy podalo odvolání, které soud zamítl. Podle něj má Itálie právo získat zpět část svého kulturního dědictví.

Řecká bronzová socha „Vítězného mládí“ pochází z let 300 př. n. l. až 100 př. n. l. Není známo, kdo ji vytvořil, někteří odborníci se ale domnívají, že by to mohl být Lysippos, osobní sochař Alexandra Velikého. Socha je jedním z významných předmětů Gettyho sbírky.

Sochu v roce 1964 vytáhli z moře italští rybáři. Muzeum ji v roce 1977 koupilo za čtyři miliony dolarů a od té doby je součástí jeho sbírky.

Muzeum se odvolalo k evropskému soudu v roce 2018 poté, co italský Nejvyšší kasační soud potvrdil příkaz ke konfiskaci sochy. Muzeum tvrdilo, že jeho práva na sochu podle evropského protokolu o lidských právech o ochraně majetku porušila italská kampaň, jež se snažila sochu získat zpět.

Doporučované