Hlavní obsah

Italský ostrov trápí přemnožené kozy, starosta proto nabízí zvířata zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Starosta Riccardo Gullo považuje „adopci“ koz za humánní řešení problému. Ilustrační fotografie.

Reklama

Na drobném italském ostrově Alicudi se přemnožily kozy. V minulosti byla zvířata roztomilou turistickou atrakcí, dnes jsou ale pro tamní obyvatele problémem – ničí zeleň a „vloupávají“ se do lidských obydlí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na odlehlém italském ostrově Alicudi, který spadá pod správu většího ostrova Lipari, se rozmnožily divoké kozy. Jejich počet je šestkrát vyšší než celoroční populace ostrova, která čítá sto lidí, upozorňuje The Guardian. Starosta Riccardo Gullo proto přišel s neotřelým nápadem, jak přemnožení zvířat řešit – kozy prý dá každému, kdo si o ně řekne.

Zvířata na ostrově kdysi žila harmonicky vedle lidí a po čase se stala i oblíbenou turistickou atrakcí – podobně jako tamní spící sopka. V posledních letech však jejich počet roste tak rychle, že se kozy začaly ze svého obvyklého teritoria na vrcholu ostrova stahovat do obydlené oblasti. Tam pak ničí zeleň, působí spoušť v zahradách a vyvracejí části kamenných zdí. Lidé také občas nacházejí kozy přímo ve svých obydlích nebo v podnicích. Právě to je důvod, proč chce Gullo situaci na ostrově řešit.

Starosta si vyhodnotil, že nabízet kozy k „adopci“ je nejlepší způsob, jak problém přemnožených zvířat řešit co nejšetrnějším způsobem. „Rozhodně nechceme uvažovat o jejich vybíjení, takže podporujeme myšlenku jejich darování. Žádost o kozu může podat kdokoli, nemusí to být farmář a neexistují žádná omezení ohledně počtu,“ řekl Gullo.

Lidé mají na podání žádosti čas do 10. dubna. „Už jsme měli několik telefonátů, například od farmáře z ostrova Vulcano, který by si rád vzal několik koz, protože mimo jiné vyrábí sýr ricotta, který je velmi žádaný,“ dodal Gullo.

Kozy na ostrov Alicudi přivezl před 20 lety někdo, kdo je chtěl údajně chovat. Nakonec si to ale rozmyslel, a kozy tak zůstaly samy sobě napospas. Na problémy způsobené jejich rostoucí populací poprvé upozornil bývalý radní Paolo Lo Cascio v roce 2008. Už tenkrát tvrdil, že kozy vážně ohrožují ostrovní vegetaci.

Reklama

Související témata:

Doporučované