Hlavní obsah

Izrael dostal od Hamásu další seznam rukojmích k propuštění

Foto: Shutterstock.com

Válka v Izraeli (ilustrační obrázek).

Reklama

Hamás předal izraelským úřadům seznam rukojmích, kteří mají být propuštěni dnes, tedy během třetího dne příměří. Žádné podrobnosti zatím nejsou známé, izraelská média ale spekulují o čísle 13, mohli by mezi nimi být i občané USA.

Článek

Izrael od palestinského radikálního hnutí Hamás obdržel seznam dalších rukojmích, kteří dnes mají být propuštěni. Informují o tom izraelská média s odvoláním na úřad premiéra Benjamina Netanjahua, který neupřesnil, o kolik lidí se bude jednat. Zpravodajský web Ynet s odvoláním na izraelské představitele uvedl, že výměna se bude týkat 13 zajatců. Podle serveru lze očekávat, že tentokrát mezi nimi budou i američtí občané.

V pátek, který byl prvním dnem klidu zbraní, palestinští radikálové propustili 24 rukojmích, z toho 13 Izraelců. V sobotu osvobodili dalších 13 izraelských rukojmích a čtyři unesené cizince.

Úřad oznámil rodinám rukojmích, že jejich blízcí se dnes ocitli na seznamu předaném Katarem, který zprostředkovává jednání mezi Izraelem a Hamásem. Dnešek je třetím dnem vyjednaného čtyřdenního příměří, o němž Katar dříve prohlásil, že doufá v jeho další prodloužení díky propuštění dalších zajatců.

Rukojmí, které palestinské ozbrojené skupiny unesly při útoku na Izrael ze 7. října, jsou propouštěni na základě dohody o dočasném příměří mezi Izraelem a Hamásem. Celkem se během něho má na svobodu dostat 50 rukojmích výměnou za propuštění 150 Palestinců z izraelských věznic a výrazné navýšení humanitární pomoci pro Pásmo Gazy, které dosud bylo terčem masivních izraelských útoků.

Izrael zatím výměnou za zajatce propustil 78 palestinských vězňů, vesměs žen a mladistvých. Agentura DPA připomněla, že nyní v rukou Hamásu stále zůstává přibližně 200 rukojmích.

Při útoku Hamásu na jižní Izrael ze 7. října bylo do Pásma Gazy zavlečeno zhruba 240 lidí. Dalších 1200 lidí přišlo o život. Izraelská odveta si v Pásmu Gazy, kde na území menším než Praha žije 2,3 milionu Palestinců, vyžádala kolem 15 000 životů, včetně několika tisíc dětských.

Reklama

Doporučované