Hlavní obsah

Izrael nabízí propuštění 50 palestinských vězenkyň za další rukojmí

Setkání rodin s propuštěnýmiVideo: AP

 

Reklama

Příměří mezi hnutím Hamás a Izraelem se prodlužuje. Během dvou dnů má dojít k dalším propuštění rukojmí a vězňů, informuje Katar.

Článek

Izrael schválil zahrnutí 50 palestinských vězeňkyň na seznam osob, které mají být propuštěny, pokud radikální palestinské hnutí Hamás propustí další izraelská rukojmí držená v Pásmu Gazy. Oznámil to dnes podle agentury Reuters úřad izraelského premiéra. Podle izraelského armádního rozhlasu už izraelská vláda dostala seznam rukojmí, která mají být propuštěna dnes. Izrael zároveň potvrdil, že v pondělí výměnou za propuštěná rukojmí propustil 33 palestinských vězňů. Podle agentury Reuters média blízká Hamásu upřesnila, že Izrael na základě dohody o dočasném klidu zbraní propustil 30 palestinských dětí a tři ženy.

O už čtvrté výměně rukojmí Hamásu a palestinských vězňů z izraelských věznic v pondělí nejdříve informoval Katar, který zprostředkoval dohodu o nynějším příměří. Jedenáct rukojmí, které propustil Hamás, už je v Izraeli, kde musí propuštění nejdříve podstoupit lékařskou prohlídku a podle deníku Times of Israel se už v nemocnicích setkávají se svými příbuznými. Propuštěno bylo devět dětí, včetně jedněch tříletých dvojčat, a dvě matky, všichni z kibucu Nir Oz.

Kibuc Nir Oz, který leží blízko pásma Gazy a při útoku Hamásu 7. října, patřil mezi těžce zasažené. Nyní jeho zástupci uvedli, že v zajetí zůstává 49 obyvatel obce, včetně otce propuštěných dvojčat.

Reklama

Doporučované