Hlavní obsah

Izrael potvrdil, že v Gaze zničil veřejné lázně ze 14. století

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Jeden z izraelských náletů na Pásmo Gazy, ilustrační foto.

Reklama

K zničení lázní došlo 15. prosince při izraelském náletu na Gazu. Lázně byly specifické svou architekturou. Jednalo se o ojedinělý příklad osmanské architektury v oblasti. Podle izraelské armády v nich měl Hamás základnu.

Článek

Izraelská armáda potvrdila, že během operace proti palestinskému hnutí Hamás v Pásmu Gazy zničila lázně ze 14. století. Na svých internetových stránkách o tom informovala americká televize CNN. Hammám ve čtvrti Zajtún na jihu města Gaza byl jediným veřejně přístupným fungujícím zařízením na tomto palestinském teritoriu.

Správce lázní Sálim Vazír CNN řekl, že byly zničeny při izraelském náletu 15. prosince.

„Teroristická skupina Hamásu měla základnu ve zmíněném objektu, jehož součástí byla také síť tunelů využívaných teroristy,“ uvedla izraelská armáda. Dodala, že „cíl zasáhla za použití přesné munice, přičemž minimalizovala újmu na nezúčastněných lidech“.

Lázně v posledním čtvrtstoletí každý rok během ramadánu procházely opravami. Vazír řekl, že doufá, že se mu je jednoho dne podaří obnovit. Lázně byly ojedinělým příkladem osmanské architektury v Pásmu Gazy a nacházelo se v nich několik místností, v nichž z každé byla jiná teplota.

Izrael válku proti Hamásu zahájil poté, co 7. října pronikli na jeho území, kde povraždili na 1200 lidí, hlavně civilistů, a více než dvě stovky dalších zavlekli do Pásma Gazy jako rukojmí. Během izraelských vojenských operací za necelé tři měsíce zemřelo v Gaze nejméně 21 670 lidí, uvedly dnes úřady ovládané Hamásem. V troskách je také velká část zástavby na tomto palestinském území, včetně zdravotnických zařízení a další infrastruktury.

Reklama

Doporučované