Hlavní obsah

Izrael provádí omezené pozemní útoky v Pásmu Gazy

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Palestinci v Rafáhu hledají oběti izraelského leteckého úderu.

Reklama

Izraelští vojáci v Pásmu Gazy zasahují proti „teroristům, kteří se připravují na další fázi války“, oznámila armáda. Od začátku aktuální eskalace konfliktu to není poprvé, kdy izraelští vojáci vstoupili přímo do oblasti.

Článek

Izraelská armáda uvedla, že v noci na pondělí provedla omezené pozemní výpady do Pásma Gazy s cílem bojovat s ozbrojenci radikálního palestinského hnutí Hamás. Informoval o tom mluvčí izraelských ozbrojených sil Daniel Hagari.

Dodal, že cílem nočních náletů na Pásmo Gazy byla místa, kde se bojovníci Hamásu shromažďují, aby zaútočili na izraelské vojáky před případnou širší invazí Izraele na toto území.

Podle Hagariho se na nočních operacích „hluboko“ v Pásmu Gazy podíleli členové tankových a pěchotních jednotek. „Jde o výpady, při kterých jsou zabíjeny skupiny teroristů, které se připravují na další fázi naší války,“ řekl.

Cílem těchto operací je také získávat informace o rukojmích, které Hamás drží. Hagari uvedl, že jde o 222 lidí.

Svědectví z Izraele

Vysokoškolské profesorce Efrat Machikawaové unesli teroristé z Hamásu tetu a pět dalších členů širší rodiny. Nenacházím ani slova, abych popsala náš smutek a trauma, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Ozbrojené křídlo Hamásu v neděli uvedlo, že jeho bojovníci se střetli s příslušníky izraelské armády, kteří v oblasti na východ od Chán Júnisu pronikli do Pásma Gazy. Hamás tvrdí, že zničil dva izraelské buldozery a tank a přinutil Izraelce se stáhnout. Jeho bojovníci se pak prý bezpečně vrátili na základnu.

Agentura Reuters píše, že izraelská strana informace Hamásu o zničení své techniky nekomentovala.

Očekává se, že Izrael provede pozemní invazi do Pásma Gazy v reakci na nečekané a krvavé útoky Hamásu proti Izraeli ze 7. října, při kterých zahynulo kolem 1400 lidí a při nichž ozbrojenci z Hamásu z izraelského území unesli rukojmí. Odvetné izraelské útoky na Pásmo Gazy si vyžádaly už přes 5000 obětí, uvedly palestinské úřady ovládané Hamásem.

Napětí panuje také na hranici Izraele s Libanonem, kde Izrael bojuje se šíitským militantním hnutím Hizballáh. Hagari v pondělí řekl, že od začátku nynějších bojů Izrael udeřil proti 20 buňkám Hizballáhu, který je spojencem Íránu.

Reklama

Doporučované