Hlavní obsah

Izraelský útok. Armáda mluví o úspěchu, Palestinci o devíti mrtvých civilistech

Foto: Profimedia.cz

Dopady izraelského útoku na Pásmo Gazy.

Reklama

Izrael v noci zaútočil na vedení radikální skupiny Islámský džihád a zabil jeho tři vrcholné představitele. Na místě zahynulo také devět civilistů, včetně čtyř dětí. Další utrpěli zranění. „Odpor bude pokračovat,“ vzkázalo hnutí.

Článek

Při izraelském útoku na Pásmo Gazy v noci na úterý zahynulo 12 lidí, dalších dvacet bylo zraněno. Uvedly to palestinské úřady. Nejméně devět z nich bylo civilistů včetně čtyř dětí, píše agentura Reuters.

Při útoku přišli o život také tři vysoce postavení představitelé radikální skupiny Islámský džihád, který je druhým nejsilnějším hnutím v Pásmu Gazy po vládnoucím Hamásu.

Izraelská armáda informovala o deseti mrtvých. Podle ní byl útok, do kterého se zapojilo na 40 letadel, veden s přesností a jeho cílem bylo vedení i infrastruktura islamistické organizace a zařízení na výrobu zbraní.

Zaměřen byl prý konkrétně proti třem velitelům Islámského džihádu, kteří mají podle izraelské armády na svědomí nedávný raketový útok na Izrael, píše serveru Al-Džazíra.

Podle jeho reportérky, která se v Pásmu Gazy nachází, se okolo druhé hodiny ranní tamního času na několika místech v rezidenčních oblastech začaly ozývat výbuchy. DPA s odvoláním na svědky a palestinské zdroje uvedla, že izraelské drony zasáhly dvě budovy patřící Islámskému džihádu. Obě byly těžce poškozeny a hoří.

Více o dění v Izraeli zde:

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že jeho země zůstane „silnou demokracií“ i po přijetí kontroverzní reformy soudnictví. Ta by se mohla vrátit do hry navzdory masivním celonárodním protestům a stále silnějšímu mezinárodnímu tlaku.

Při útocích zemřeli tři velitelé Islámského džihádu a devět civilistů, většinou se jednalo o rodinné příslušníky velitelů nebo obyvatele bytů, které byly terčem útoků, píše Al-Džazíra. Dalších minimálně dvacet civilistů bylo zraněno.

Podle Islámského džihádu zahynuly kromě tří vysoce postavených členů hnutí také jejich ženy a několik dětí. Hnutí uvedlo, že „odpor bude pokračovat“ a že nehodlá opustit své pozice.

Izraelská armáda tvrdí, že útokem dosáhla svých cílů. „Jsme si vědomi některých vedlejších škod,“ uvedl mluvčí izraelské armády, podle kterého se situace teprve vyjasní.

Útoky se uskutečnily necelý týden poté, co na Izrael z Pásma Gazy ozbrojenci vystřelili přes 100 raket v reakci na úmrtí činitele Islámského džihádu, který v izraelském vězení držel 86 dní hladovku.

Izrael počítá s možností odvety, a uzavřel proto podle agentury Reuters hraniční přechody do Gazy. Izraelcům žijícím poblíž tohoto pásma při Středozemním moři nařídil, aby do čtvrtečního večera zůstali v blízkosti krytů. Školy zde budou podle izraelského tisku dnes zavřené.

Reklama

Související témata:

Doporučované