Hlavní obsah

Jak probíhal proces s Navalným? Telefonáty z Kremlu a úplatky

Foto: Jonas Petrovas, Shutterstock.com

Alexej Navalnyj na archivním snímku z roku 2018.

Reklama

Hned první den soudního procesu s ruským opozičníkem Alexejem Navalným provázely podivné telefonáty, kvůli nimž soudkyně Margarita Kotová přerušovala líčení. Hovory byly z Kremlu.

Článek

„Když se zeptáte kohokoliv v Rusku na tamní soudy, řekne vám, že jsou zkorumpované.“ Tak začíná asi 15minutové video, na němž investigativci z FBK (Navalným založený Fond pro boj s korupcí) představují okolnosti soudního procesu, ve kterém Navalnému hrozí 13 let vězení za údajný podvod a pohrdání soudem.

Na začátku videa popisují hned několik telefonátů, kvůli nimž přerušovala soudkyně Margarita Kotová jednání v první den procesu, poté prozradí i jméno muže, který jí volal. Podle výpisu hovorů to byl jistý Jevgenij Vladimirov, zaměstnanec administrativy prezidenta Vladimira Putina.

Peníze poskytují známí oligarchové

Telefonáty mezi soudkyní a Vladimirovem se uskutečnily i v poslední den procesu 15. března, kdy prokuratura navrhla Navalnému 13letý trest odnětí svobody. Soudkyně v ten den prý volala poradci Kremlu hned třikrát, jako kdyby potřebovala další instrukce.

Video také odhaluje, že Ilja Remeslo, klíčový svědek v procesu proti Navalnému, dostává ročně 10 milionů rublů z organizací spojených s Kremlem (před pádem ruské měny zhruba dva miliony korun).

Protože ale Kreml nemůže otevřeně platit za očerňování Navalného, dělá to skrytě přes společnosti bývalého zaměstnance Kremlu Konstantina Kostina. Do nich pak plynou peníze od známých oligarchů, jako je Oleg Děripaska nebo Ališer Usmanov, kteří nyní figurují na západních sankčních seznamech.

Výše zmíněný Kostin se objevil na scéně už v roce 2017, kdy Putinovi lidé rozhodovali, zda má smysl Navalného uvěznit. Zemí tehdy cloumaly nebývalé protesty a Navalnyj se hlásil jako kandidát do prezidentských voleb. Tehdejší rozhodnutí Kremlu bylo odlišné než dnes – Putinovi lidé se spokojili s diskreditační kampaní. Jedním z mnoha lidí, kteří se na ní podíleli, byl právě Kostin.

Navalnyj na závěr svého procesu podotkl, že trest 13 let vězení se obvykle nedává ani za vraždy. Soud, z něhož přineslo video FBK snímky, se odehrává ve věznici, kde je nyní ruský opozičník držen.

Podle prokurátorky Naděždy Tichonovové, která trest navrhla, Navalnyj nebojoval proti korupci, ale „jen diskreditoval režim“. Jeho urážlivé výroky na adresu justice v předchozím procesu pak podle ní způsobily „neodůvodněný pokles autority soudního systému“ v Rusku.

Nezastrašíte mě, říká Navalnyj

Sám Navalnyj, o jehož trestu se má rozhodnout v příštím týdnu, řekl, že je nevinen. „Ať mi dají třeba 113 let, je to jedno. Nezastrašíte mne. Rusko je velké, lidí má hodně a ne všichni jsou ochotni obětovat svou budoucnost, budoucnost svých dětí tak zbaběle, jako to děláte vy. Spravedlnost znamená neodvratitelnost trestu. A ten přijde. Cožpak nechápete, že nakonec se vám všem nevyplatí pracovat pro tyto lidi?“, prohlásil.

Proces s Navalným začal minulý měsíc přímo ve věznici v Pokrovu asi 100 kilometrů východně od Moskvy, kde si opozičník odpykává předchozí trest 2,5 roku vězení. Prokurátorka ho obvinila ze spiknutí, jehož cílem byla nezákonná změna režimu, uvedl zpravodaj agentury TASS, který se jednání ve věznici účastní. „Navalnyj a další lidé konali se zištným a extremistickým úmyslem,“ prohlásila žalobkyně.

Podle prokuratury použil Navalnyj pro osobní účely stovky milionů rublů převedené do různých fondů včetně Fondu boje s korupcí, který úřady mezitím zakázaly jako extremistickou organizaci. Šlo o peníze na Navalného prezidentskou kampaň v roce 2018, ale úřady opozičníka k volbám nepustily kvůli předchozímu odsouzení. Podle obžaloby Navalnyj věděl, že se voleb nebude moci zúčastnit, ale přesto shromažďoval peníze, přičemž pro sebe utratil 356 milionů z více než 588 milionů rublů (asi 101 milionů ze zhruba 167 milionů Kč).

Reklama

Doporučované