Hlavní obsah

Video: Rok na ose Putin-Navalnyj. Jeho jméno vládce Ruska nikdy nevysloví

Svět bez obalu: Před rokem byl v Rusku zatčen vůdce opozice Alexej Navalnyj. Co se za tu dobu odehrálo?Video: RFE/RL

 

Reklama

Z kraje týdne uplynul rok od okamžiku, kdy byl vůdce ruské opozice Alexej Navalny bezprostředně po svém přistání na moskevském letišti zatčen. Co se za tu dobu odehrálo? A proč je pro Kreml uvězněný politik nadále tak nepohodlný?

Článek

Když se před rokem - 17. ledna 2021 - vracel Alexej Navalnyj do své vlasti, věděl, co ho tam pravděpodobně čeká. Zatčen byl ihned po svém návratu z Německa, kde se léčil z otravy nervově paralytickou látkou Novičok. Opozičník útok na svou osobu připisuje Putinovi a ruské tajné službě FSB, Kreml všechna obvinění odmítá.

Rok poté Navalnyj z vězení vzkázal, že ničeho nelituje. „To je podstata ruské politiky: Malý car, který si chce přisvojit právo na osobní neomezenou moc, se snaží zastrašit čestné lidi, kteří se ho nebojí,“ napsal v příspěvku na Instagramu k výročí svého zadržení.

Navalnyj často označuje ruského prezidenta Vladimira Putina za cara. Ten na oplátku na veřejnosti nikdy nevyslovuje Navalného jméno; odmítá ho tak uznat za politika hodného pozornosti.

Za uplynulých 365 dní se ovšem k aktivitám Navalného a jeho spolupracovníků několikrát vyjádřit musel.

Poprvé, když pár dní po opozičníkově zatčení zveřejnili Navalného příznivci video, podle něhož ruský prezident využívá honosný tajný palác, který je financován ze státních prostředků ukradených jeho spojenci.

„Je to celé obklopené neprůchodnou zdí, má tam vlastní přístav, ochranku, kostel, vstupní kontrolní stanoviště, bezletovou zónu a dokonce i vlastní hraniční přechod. Je to samostatný stát v rámci Ruska. A v tomto státě bydlí náš jediný, neodvolatelný car - Vladimir Putin,“ říká v průvodním komentáři Alexej Navalnyj.

„Nic z toho, co je prezentováno jako můj majetek, nepatří mně ani mé blízké rodině. Nikdy to nepatřilo. Nikdy!“ reagoval tehdy Putin.

Video s tajným palácem a samotné zatčení Navalného vyvolalo v Rusku největší protesty za poslední roky. Odhaduje se, že na shromáždění v Moskvě dorazilo okolo 40 tisíc lidí, a to navzdory brutální reakci pořádkových sil. Demonstrace se konaly po celém Rusku. (Psali jsme třeba zde.)

I k tomu se Navalnyj vyjádřil ze své cely na sociálních sítích: „Doutnají ve mně dva pocity: hrdost a naděje. Hrdost, že jsem součástí něčeho velkého a krásného společně s čestnými lidmi, kteří nemlčí, když vidí nespravedlnost a bezpráví. A pak také samozřejmě naděje na záchranu Ruska.“

A Putin byl tak opět nucen reagovat - když se ho americký novinář zeptal, zda se bojí opozice vedené tímto politikem. Odpověděl samozřejmě bez toho, že by uvedl Navalného jméno.

„Když se podíváte na pouliční protesty, vidíte, že ne všichni z opozice jsou ve vězení. Lidé chodí do práce - ti, kteří neporušují zákon. Pokud jde o lidi, které zmiňujete, ti jsou ve vězení, a to ne za politickou činnost, ale za zločiny,“ řekl ruský prezident.

Navalnyj byl uvězněn na dva a půl roku za porušení podmínek podmínečného propuštění kvůli starému případu zpronevěry. Tento případ je ale všeobecně označován za politicky motivovaný.

V následujících měsících bylo zatčeno mnoho Navalného příznivců a další museli utéct ze země (více zde).

Následně soud Navalného protikorupční organizaci označil za „extremistickou“ skupinu a zakázal ji. Z vězení na to Navalnyj opět reagoval: „Když je korupce základem státní moci, jsou ti, kdo proti ní bojují, označováni za extremisty. Nebudu se ani namáhat rozebírat právní detaily tohoto výsměchu spravedlnosti. Stačí říct, že všechny materiály v této kauze byly prohlášeny za státní tajemství.“

O týden později byl Putin na tiskové konferenci v Ženevě požádán o vysvětlení svých kroků.

„Organizace, kterou zmiňujete, veřejně vyzývala k masovým nepokojům, veřejně zapojovala děti do demonstrací, což je v Rusku nezákonné, a veřejně dávala návod, jak například vyrobit Molotovův koktejl,“ uvedl ruský prezident, který byl ale záhy opozicí obviněn ze lži. Zveřejněné soudní dokumenty totiž neuvedly žádnou zmínku o zápalných lahvích.

Navalného boj s Putinem pokračoval i minulé září, kdy Rusové zamířili k urnám, aby hlasovali o složení Státní dumy - dolní komory ruského parlamentu. Navalného spolupracovníci totiž vytvořili aplikaci nazvanou Chytré hlasování, která lidem umožňovala najít ve svém okolí opozičního kandidáta, jenž měl největší šanci porazit Putinovu stranu Jednotné Rusko.

Aplikaci bylo možné stáhnout z internetových obchodů společností Apple a Google. Po nátlaku Kremlu byla ale oběma firmami z nabídky stažena.

Volby poprvé nemonitorovali žádní mezinárodní pozorovatelé z OBSE, a to kvůli rozsáhlým omezením, která během voleb ruská vláda vůči pozorovatelům zavedla.

Oficiální výsledky pak ukázaly drtivé vítězství Jednotného Ruska.

A takto je oba protagonisté komentovali: „Volby proběhly otevřeně, v přísném souladu se zákonem a měly vysokou volební účast. Gratuluji Jednotnému Rusku k přesvědčivému vítězství,“ prohlásil Putin. A Navalnyj? „Chytré volby zasáhly zloděje z Jednotného Ruska tak tvrdě, že mě to velmi potěšilo. V podstatě jsme dosáhli všeho, co jsme chtěli. Zaplatí za to vysokou cenu,“ vzkázal.

Oba muži také velmi odlišným způsobem oslavili nejdůležitější ruský svátek - Nový rok.

Ve věznici, kde je Navalnyj umístěn, mohli vězni zůstat vzhůru dlouho do noci a užít si tak poslední den v roce.

Putin pak na silvestra sledoval svůj vlastní předtočený projev ve státní televizi. „Budu sedět se svými blízkými, oslavovat Nový rok a poslouchat projev prezidenta,“ pousmál se dotazu novinářů, jaké má pro ten den plány.

K prvnímu výročí Navalného zatčení se pochopitelně nijak nevyjádřil.

Navalnému teď hrozí další trest, a to ve výši až 15 let vězení za obvinění, která zahrnují podvody a praní špinavých peněz. Amnesty International označila všechna tato obvinění za „vyfabulovaná“ a vyzvala k mezinárodní kampani za Navalného propuštění.

Příznivci nejznámějšího ruského opozičního politika pak zveřejnili další video, jež shrnuje všechna obvinění Kremlu z korupce, které Navalnyj zveřejnil. Nazvali ho: „Proč Putin zavřel Navalného.“

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované