Hlavní obsah

Nový ruský premier má majetek za miliony dolarů. Jeho původ je nejasný

Svět bez obalu: Ruský premiér Michail Mišustin má problém. Původ jeho majetku je nejasný. Pochází z korupce?Video: Milan Šíma

 

Reklama

V půli ledna oznámil ruský prezident Putin, že si vybral nového šéfa vlády. Premiérem se stal třiapadesátiletý dosavadní šéf federální daňové správy Michail Mišustin. Co o něm víme?

Článek

Kariérní úředník, o kterém se toho v zahraničí mnoho neví. To je Michail Mišustin, který měl v čele federálního daňového úřadu za úkol zefektivnit výběr daní. Politické ambice najevo nedával. Po boku Vladimira Putina začal být vídán až v poslední době – například když s ním hrál hokej při každoročním slavnostním zápase CSKA Moskva v Soči.

15. ledna navrhl Putin Mišustina na ruského premiéra a Státní duma to o den později stvrdila.

Ruský tisk jej po jmenování označil za bezúhonného úředníka, který zdokonalil proces výběru daní a došlápl si i na šedou ekonomiku. Jak upozorňují protikorupční organizace a nezávislá média, tato pověst má své trhliny. Nikdo nedokáže odpovědět na otázku, jak Mišustin a jeho blízcí dosáhli na závratný majetek.

Opoziční politik Alexej Navalnyj natočil video, na němž ukazuje, že nový ruský premiér má v lesích nedaleko Moskvy luxusní soukromou rezidenci. Díky záběrům z dronu lze vidět, že součástí areálu je tenisový kurt, fotbalové hřiště. Hlavní rezidence má rozlohu 860 m2 a obklopují ji další stavby, které mají patřit rodinným příslušníkům.

Navalného video bylo publikováno 28. ledna a následovalo po sérii novinových článků o mnohamilionovém majetku, který premiér Mišustin a jeho rodina vlastní.

Kreml na obvinění nereagoval. Provládní zpravodajský web Kommersant uvedl, že premiér Mišustin peníze vydělal během svých dvou zaměstnání v privátním sektoru. Další podrobnosti k tomu nebyly uvedeny.

Navalnyj má vlastní vysvětlení. „Od roku 2015 pracujeme na důkazech proti Mišustinovi. Proč? Protože jsme vždycky věděli, že se jedná o zloděje a korupčníka. Máme všechny dokumenty se jmény a důkazy. Nyní vám řekneme, kdo se stal druhým nejmocnějším mužem v Rusku,“ tvrdí v reportáži pro RFE/RL Alexej Navalnyj.

Další pochybnosti vyvolala informace, že premiérova sestra Natalija Steninová Mišustinová vlastní reality v hodnotě 16 milionů dolarů. V roce 2009 dostala darem od Mišustinova spolupracovníka dům o rozloze 750 m2. Jak rozsáhlý majetek získala, není jasné. Předtím krátce pracovala jen v letecké společnosti Aeroflot.

Alexej Navalnyj dále ve svém videu tvrdí, že dva apartmány v centru Moskvy – každý v hodnotě 2,8 milionu dolarů – byly převedeny Mišustinovým synům, a to známým moskevským restauratérem Arkadijem Novikovem.

Novikov to popírá. Na telefonický dotaz odpověděl: „Říkám vám to ještě jednou. Nikomu jsem nic nedal. Zkontrolujte si to pořádně. Ano?“ Na to se Navalnyj optá: „Takže jste ty byty prodal? Za kolik?“ Na tuto otázku Novikov už nereagoval.

Podrobnosti v úvodním videu. Je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované