Hlavní obsah

Japonsko nebojuje samo. Rekordně málo dětí se narodilo i v Jižní Koreji

Foto: Shutterstock.com

V Jižní Koreji se počet obyvatel snižuje již čtvrtým rokem v řadě. Ilustrační fotografie

Reklama

V Jižní Koreji klesl průměrný počet porodů na jednu ženu na 0,72, což je jedna z nejnižších hodnot na světě. V zemi se již čtvrtým rokem v řadě snižuje počet obyvatel.

Článek

Demografická krize v Jižní Koreji se prohlubuje. Místní úřady ve středu zveřejnily data, podle nichž porodnost – již tak nejnižší na světě – klesla v roce 2023 na nové rekordní minimum. A to navzdory vládním programům za miliardy dolarů, jejichž cílem je přimět rodiny, aby měly více dětí. Informoval o tom web The Guardian.

Podle předběžných údajů jihokorejského statistického úřadu, který je součástí vlády, klesl průměrný počet dětí, které má tamní žena během svého života, na 0,72 z 0,78 v roce 2022, což představuje pokles o téměř 8 procent. Tento ukazatel je hluboko pod průměrnou hodnotou 2,1 dítěte, kterou země potřebuje k udržení současného počtu 51 milionů obyvatel.

Pokud nízká porodnost přetrvá, podle odhadů Institutu pro měření a hodnocení zdraví při Washingtonské univerzitě v Seattlu se počet obyvatel Jižní Koreje do roku 2100 sníží téměř o polovinu na 26,8 milionu.

Přestože místní vlády od roku 2006 utratily na různé programy na zvýšení porodnosti miliardy dolarů, přesvědčit páry, aby měly více dětí, nedokázaly. Rodiče většinou jako překážky pro založení větší rodiny uvádějí prudce rostoucí náklady na výchovu dětí a ceny nemovitostí, stejně jako nedostatek dobře placených pracovních míst nebo škrty ve vzdělávacím systému země.

Jižní Korea není jediná východoasijská země, která se potýká s rychle stárnoucí populací a nedostatkem dětí. Zprávy o tom, že se počet obyvatel Jižní Koreje snížil již čtvrtým rokem po sobě, přišly pouhý den poté, co rekordní pokles počtu obyvatel oznámilo sousední Japonsko.

Reklama

Související témata:

Doporučované