Hlavní obsah

Japonsko se chystá na vypouštění radioaktivní vody z Fukušimy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Japonský premiér v neděli při návštěvě jaderné elektrárny Fukušima vyzval provozovatele, aby bezpečnost pokládali za hlavní prioritu při vypouštění ošetřené radioaktivní vody do moře. Připravovaný plán má ale stále své odpůrce.

Článek

Ačkoli Mezinárodní agentura pro atomovou energii (IAEA) ve své červencové zprávě plán na vypuštění radioaktivní vody z Fukušimy shledala bezpečným, věc je ve veřejném prostoru stále značně kontroverzní a například Čína oznámila, že všechny mořské produkty z japonského dovozu bude testovat na radiaci.

Následků se navíc obávají i zástupci podniků závisejících na oceánu, jako jsou například rybáři, s jejichž představiteli se premiér Japonska Fumio Kišida plánuje setkat v pondělí.

Voda, jež má být vypuštěna do moře, byla použita pro chlazení jaderného paliva po nehodě ve Fukušimě v roce 2011. Voda prošla několika fázemi ošetření, které odstranily většinu radionuklidů kromě tritia, které je méně škodlivé než jiné radioaktivní látky jako cesium nebo stroncium.

Nádrže jsou však již téměř plné a japonská vláda proto plánuje vodu se stopovým množstvím tritia, zředěnou na jednu čtyřicetinu jeho povolené koncentrace podle japonských pravidel, vypustit do moře skrz kilometr dlouhý tunel z Fukušimy.

Kišida v neděli novinářům odmítl upřesnit datum vypuštění, uvedl ovšem, že se v úterý setká s ministry, aby ve věci udělali poslední rozhodnutí.

„Jde o problém, který už nemůžeme dále odkládat, abychom mohli definitivně odstavit poničené reaktory elektrárny a začít s rekonstrukcí Fukušimy,“ řekl Kišida. Termín vypuštění bude podle něj záviset také na tom, kdy se podaří minimalizovat možné negativní dopady na obchod.

Reklama

Související témata:

Doporučované