Hlavní obsah

Javier Milei posiluje vztahy se Západem: Argentina žádá o připojení k NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Argentinský prezident Javier Milei

Reklama

Argentina podala žádost o připojení k NATO do role „globálního partnera“. Jednalo by se o druhý stát v Latinské Americe s tímto statusem.

Článek

Argentina ve čtvrtek formálně požádala o připojení k NATO pod statusem „globálního partnera,“ napsala agentura AP. Status by zemi v době, kdy pravicová vláda prezidenta Javiera Mileiho usiluje o posílení vztahů se západními mocnostmi, otevřel cestu ke zvýšené politické a bezpečnostní spolupráci.

Zástupce generálního tajemníka NATO Mircea Geoană uvedl, že vítá snahu Argentiny stát se akreditovaným partnerem v Alianci. Pro stát, jako je Argentina, který není v geografické oblasti NATO, a není proto povinen účastnit se kolektivních vojenských akcí, se jedná o významnou roli. Členství v NATO je v současné době omezeno na země Evropy, Turecko, Kanadu a Spojené státy.

„Argentina hraje v oblasti Jižní Ameriky důležitou roli,“ řekl Geoană v sídle NATO. „Blízká politická a praktická spolupráce by nám mohla oběma prospět.“

Udělení statusu „globálního partnera“ neznamená, že by NATO při útoku na zemi přišlo na její obranu. Tato závaznost - stanovená v článku 5 zakládací smlouvy Severoatlantické aliance - platí pouze pro oficiální členy Aliance. Status ale umožní Argentině přístup k pokročilé technologii, bezpečnostním systémům a výcviku, který dosud nebyl k dispozici, uvedla argentinská prezidentská kancelář.

Vláda Javiera Mileiho usiluje o bezpečnostní výhody prostřednictvím posilování vztahů se západními zeměmi. Americká vláda ve čtvrtek oznámila, že Argentině poprvé za více než dvacet let poskytne 40 milionů dolarů - grant, který umožňuje klíčovým spojencům Spojených států, jako je Izrael, nakupovat americké zbraně.

Dalšími globálními partnery Aliance jsou Afghánistán, Austrálie, Irák, Japonsko, Jižní Korea, Mongolsko, Nový Zéland a Pákistán. V současné době je jediným partnerem NATO v Latinské Americe Kolumbie.

Reklama

Doporučované