Hlavní obsah

Jedna rodina přivedla ráj turistů k bankrotu. „Strádáme, ale nevzdáme to“

Foto: Profimedia.cz

Protestů proti vládě rodiny Radžapaksů se účastní buddhisté, muslimové i katolické sestry. Snímek z 12. dubna.

Reklama

„Život zde nabral drsný spád. Čelíme nedostatkům důležitých věcí, zejména léků. Každý den v této krizi se proměnil ve snahu přežít.“ Srí Lanka je ráj, říká pro SZ místní jménem Chula, teď ovšem s velikým ale.

Článek

Titulky novin ve srílanských stáncích v úterý hlásaly jediné. Srí Lanka je na pokraji bankrotu.

Turisticky oblíbený ostrov balancuje na hraně už dlouho. Zhruba před měsícem trpělivost došla i Srílančanům, kteří ve velkém vyšli do ulic. A není divu. Od získání samostatnosti v roce 1948 takovou krizi nezažili.

Aby se tvrdému bankrotu Srí Lanka vyhnula, v úterý ministerstvo financí oznámilo, že pozastavuje splácení zahraničního dluhu, včetně dluhopisů a mezivládních půjček. A to až do dokončení programu restrukturalizace půjček s Mezinárodním měnovým fondem (MMF).

„Nedávné události, včetně dopadů pandemie covidu-19 a nepřátelských akcí na Ukrajině, natolik nahlodaly fiskální pozici Srí Lanky, že pokračování normálního splácení závazků z vnějšího veřejného dluhu se stalo nemožným,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

GotaGoGama

Pro Srílančany další utvrzení, že současná vláda musí skončit. Krátce po faktickém přiznání bankrotu se Seznam Zprávy spojily se Srílančanem jménem Shivantha, zaměstnancem v turistickém ruchu, kterého novinka nenechala chladným.

„Samozřejmě, že nám vyhlášení bankrotu způsobí obrovské problémy. Poslední roky současná vláda jen tiskla peníze, aby měla sama pro sebe. To kvůli vládě jsme v bankrotu. Jedna jediná rodina brala nám i mezinárodním organizacím a my na to teď doplácíme,“ říká a naráží tak na klan Radžapaksů, který již dlouhé roky ostrov výrazně ovlivňuje. A podle místních i táhne ke dnu.

Symbolem protestů se stalo pojmenování Gotagogama, které vyzývá k okamžité rezignaci současného prezidenta Gotabaji Radžapaksy a jeho vlády. Pojmenování našlo své místo i na Google Maps.

„V takové situaci jsme nikdy nebyli. A nikdy bychom se do ní nedostali, kdybychom neměli tak špatné vedení,“ přidává pro SZ Srílančanka Chula.

„Lidi s protesty neskončí, dokud současná vláda prostě nepůjde domů. Nepřestaneme. Nicméně tu nejsou žádné známky toho, že by se k něčemu takovému vláda chystala, pokud nepočítáme nějaké výměny v ministerských křeslech,“ dodává Shivantha.

Radžapaksovi

Radžapaksovi platí za prominentní srílanský klan. Jednou z nejmocnějších rodin na ostrově se stali během prezidentství Mahindy Radžapaksy, kdy se do vedoucích pozic ve státě dostalo i mnoho dalších členů rodiny. S jejich rostoucí mocí se začaly objevovat náznaky, že zemi směřují k autokracii.

Gotabaja, současný premiér, je mladší bratr Mahindy. Za jejich vlády v roce 2009 skončila občanská válka, v jejíchž závěrečných fázích zahynulo nejméně 40 tisíc tamilských civilistů, které údajně pozabíjeli vládní vojáci.

Ministrem obrany byl tehdy právě Gotabaja Radžapaksa. Ten je také obviňován, že velel „komandům smrti“, která zajala desítky Tamilů, politických oponentů, novinářů a dalších lidí, jejichž těla se později našla pohozená u silnic.

Po nečekané porážce Mahindy Radžapaksy v prezidentských volbách v roce 2015 byli obviněni z autoritářství, korupce, nepotismu a špatné správy věcí veřejných. Podporu Radžapaksů a jejich sinhálského nacionalismu mezi voliči obnovily velikonoční teroristické útoky na hotely a kostely v roce 2019. Islamisté při nich zabili přes 250 lidí.

„Strádáme“

Srílančané v ulicích protestují už měsíc. Těžko se jim divit. Dnes již pravidelné výpadky elektřiny, tenčící se zásoby nafty a plynu, na které se stojí i několikahodinové fronty. A zdravotnická krize, před kterou potřebují zachránit lékaři i nemocnice.

„Život se zde ubírá drsnou cestou. Čelíme nedostatku mnoha důležitých věcí. Každý den se s ekonomickou krizí proměnil v těžké přežívání,“ říká Chula, která sama pravidelně a neúnavně vychází do ulic.

Foto: Chulpadmendra

„Jedna rodina ukradla budoucnost 22 milionům Srílančanů. Radžapaksovi, jděte domů.“ Fotografie z protestu, kterou redakci zaslala Chula.

„Lidé v současné době skutečně strádají. Nemají na nic peníze. Ti nejchudší nemají žádné výdělky z byznysu, protože tu nefunguje export, ani import. Nemáme dolary, tudíž peníze na to, abychom zahraničním obchodníkům zaplatili třeba za palivo nebo rýži,“ doplňuje ji Shivantha.

Zahraniční dluh ostrova dosáhl 25 miliard dolarů (asi 565 miliard korun). Podle agentury Reuters má Srí Lanka letos splatit přibližně 4 miliardy dolarů (90 miliard korun), včetně mezinárodního státního dluhopisu ve výši jedné miliardy se splatností v červenci.

Ministerstvo financí v úterý uvedlo, že MMF vyhodnotil zahraniční dluh Srí Lanky jako neudržitelný.

Nedostatek léků

Srílančan Priyantha pro SZ doplňuje, že se fronty stojí „na některé potraviny, ale hlavně na palivo“. „Problém je s nedostatkem plynových bomb, na kterých lidé vaří. Problémy dělají i výpadky elektřiny, lidé taky mnohdy nemají peníze na to kupovat diesel. A také léky. Do dvou, tří měsíců z nedostatku nebude cesty ven, je potřeba udržitelný plán. Srílanská asociace lékařů sama zdůraznila, jak je důležité zajistit základní léky,“ popisuje Priyantha.

„Je těžké vybrat jeden nejpalčivější problém. Lidé se těžko budou soustředit na jednu věc, když nebudou mít plný žaludek. Ale především bych řekla, že horší než jakákoli jiná bolest je nedostatek životně důležitých léků,“ souhlasí s Priyanthou Chula.

„Nedostatek léků v nemocnicích kvůli tomu, že chybí dolary, zemi dostal do velmi nebezpečné fáze, kdy nebude možné lidi uzdravovat. Všechny nevinné bytosti si zaslouží dostat příslušné léky ve chvíli, kdy je to potřeba,“ dodává Chula.

O pomoc volají zejména neonatologové. Chybí zdravotní pomůcky k léčbě a záchraně novorozenců, kteří potřebují pohotovostní péči. Ve zprávě kolegům ve světě žádají o okamžité dary, např. endotracheálních trubic (ET).

„Toto je kritická zpráva pro kolegy ze zámoří. V naší nemocnici chybí mnoho věcí a my pediatři a neonatologové se obzvláště obáváme nedostatku ET trubic k ventilaci novorozenců. Zásoby nám velmi brzy dojdou,“ uvedl Saman Kumara, lékař praktikující ve veřejném sektoru.

Problém mají na Srí Lance i hlavní dovozci potravin, kteří dluží svým dodavatelům 50 milionů dolarů (asi 1,1 miliardy korun), upozornila minulý týden Asociace dovozců a obchodníků základních potravin (EFITA).

Dříve dodavatelé zasílali své zboží na základě důvěry. Mluvčí EFITA Nihal Seneviratne nicméně poznamenal, že teď už je třeba za odeslání základního zboží platit předem a že dojde k omezení dovozu základních potravin.

„Země má v současné době zásoby základních dovážených potravin přibližně na dobu jednoho měsíce. Potom se ostrov bude muset spoléhat na zboží z Indie pořízené v rámci miliardové úvěrové linky,“ dodal Nihal Seneviratne. Sdružení producentů rýže pak očekává zdražení i této plodiny.

Začarovaný kruh

Na rozdíl od jiných zemí, kde se takto početná shromáždění často proměňují v násilí a chaos, se během srílanských protestů větší výtržnosti neobjevují. „Protesty, které bych nazvala pokojnými shromážděními, se odehrávají na celém ostrově. Každý se zapojuje tak, jak může. Někteří protestují prakticky za svým plotem, někteří na kraji ulice. Takhle se to rozrůstalo víc a víc až do takových rozměrů, že je těžké účastníky spočítat,“ říká Chule.

Sama vláda v rozkladu, jejíchž všech 26 ministrů podalo minulý týden demisi, se k rozsáhlým demonstracím nijak hlasitě nevyjadřuje. Podle Chuly stížnosti místních vláda tiše bere na vědomí a protestující věří tomu, že „síla lidí je nejsilnější moc na světě“ a pomůže, aby „otevřeli oči“.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z 12. dubna, protesty v hlavním městě Colombu.

Priyantha je nepatrně realističtější. Vláda podle něj protesty sice zřejmě vnímá, řešení ale nemá. „Vláda je sice poměrně aktivní na sociálních sítích, ale v reálu žádné řešení nenabízí. V zemi chybí zahraniční měna, dolary. Jedinou nadějí je Mezinárodní měnový fond. V současné době se stébla chytají jiné politické strany, ale veřejnost to říká jasně –⁠ nechtějí ve vládě nikoho, kdo v zemi působil za posledních 70 let,“ uvedl pro Seznam Zprávy den před zprávami o bankrotu. Takzvaný bailout, tedy vnější zásah před bankrotem, považoval za jediné řešení.

To by však mohl být začarovaný kruh. „Žádní turisté, žádný export, nic nebude fungovat, problémy s elektrickou energií. Je těžké o tom mluvit. Vláda slíbila vyjednávání s mezinárodními organizacemi, která ale můžou trvat i půl roku. Snad se za tu dobu nevytratí mír a nevrátíme se do starých časů a násilí v ulicích. Je to hrozně křehká situace i vzhledem k tomu, kolik etnických a náboženských skupin zde žije,“ říká Priyantha s lehkou obavou, aby situace nevyužil někdo zvenčí a nezačal by problém řetězit.

Turismus je důležitý sektor a turisté jsou ti, kteří sem zahraniční měnu přivážejí. Ale v této situaci záleží na tom, jestli bude turistický sektor schopen pracovat bez základních věcí, jako je stabilní přísun elektřiny.
Priyantha

„Pokud někdo povstane, mohlo by začít řádění a mohlo by to začít vypadat jako v některých afrických zemích,“ dodává zase naopak ve víře, že na něco takového místní nemají povahu.

„Srí Lanka a její lidé čelili v posledních desetiletích mnoha obtížím, ale je jedna věc, kterou je třeba zajistit –⁠ důstojné žití. Právě teď mnoho nevinných prožívá těžké chvíle při obstarávání základních potřeb, spousta podniků je mimo provoz. V této situaci je i stále obtížnější vzdělávání dětí,“ zmiňuje Chula ohroženou generaci.

Zdroje problémů

Srílanská vláda ekonomické problémy přičítá pandemii covidu-19, která se negativně odrazila na místní ekonomice závislé na cestovním ruchu, který jí přináší devizy. Řada odborníků však problémy vysvětluje špatným řízením hospodářství.

Po skončení třicetileté občanské války v roce 2009 se Srí Lanka rozhodla zaměřit spíše na oživení domácích trhů než na zvýšení exportu. Příjmy ze zahraničí tak zůstávaly nízké, zatímco účet za dovoz stále rostl. V současné době Srí Lanka každoročně dováží zboží v hodnotě o tři miliardy dolarů (67,5 miliardy korun) vyšší, než vyváží.

Vláda se také obrovsky zadlužila, aby mohla financovat infrastrukturní projekty, které kritici považují za zbytečné. Na konci roku 2019 měla Srí Lanka v devizových rezervách 7,6 miliardy dolarů, ale do konce března 2020 se tato částka snížila na pouhých 1,9 miliardy dolarů.

Prezident Gotabaja Radžapaksa se v roce 2019 po nástupu do funkce navíc rozhodl snížit daně. Na počátku roku 2021 se vláda pokusila zastavit odliv deviz tím, že zakázala veškerý dovoz chemických hnojiv a nařídila zemědělcům, aby místo nich používali organická hnojiva. To vedlo k rozsáhlé neúrodě. Země musela doplňovat zásoby potravin ze zahraničí, což nedostatek deviz ještě zvýšilo. Od té doby vláda zakázala dovoz celé řady „nepotřebných“ položek –⁠ od automobilů po některé druhy potravin a dokonce i obuvi.

Krize se však nevyhne nikomu.

Zatímco Shivantha zmiňoval dopady krize na chudé, Priyantha myslí i na lidi z měst, kteří nemají vlastní zahrady, „kde by mohli pěstovat kokosy nebo papáju“.

„Na vesnicích jsou zvyklí, že když nemají plyn, uvaří si na ohni. Mají přístup k rýžovým polím. Ale bez paliva se třeba v Colombu budete pohybovat těžko, pěšky to nejde vždy. Samozřejmě to pocítí i chudší vesničané. Problémy s jídlem budou vážné ve chvíli, kdy nebude produkce. Produkce zemědělství se už minulý rok snížila o 50 procent, protože prezident nařídil používat pouze organická hnojiva. Další pěstitelská sezona právě začíná s dešti, tak uvidíme, jak to dopadne, ale minule to bylo špatné. Bez zahraniční měny nebude dost všeho pro celou populaci,“ přemítá Priyantha.

Priyantha, Shivantha i Chula vidí naději v turistech. Má to však své „ale“.

„Turismus je důležitý sektor a turisté jsou ti, kteří sem zahraniční měnu přivážejí. Ale v této situaci záleží na tom, jestli bude turistický sektor schopen pracovat bez základních věcí, jako je stabilní přísun elektřiny. Pokud tomu trochu bůh pomůže, následující dny se očekávají deště, takže by se mohlo trochu ochladit a navíc by se mohly víc využívat vodní elektrárny. Na ostrově používáme vodní, tepelné a uhelné elektrárny. Jenže na koupi uhlí nejsou peníze,“ říká Priyantha.

„Je pravda, že Srí Lanka v tuto chvíli prochází velmi těžkým obdobím, ale bohatá srdce Srí Lanky a čistá rajská ostrovní příroda jsou tím největším bohatstvím, které vám můžeme nabídnout,“ dodává Chula a připomíná, že jsou místní lidé pohostinní bez ohledu na to, čím si prochází. „Navštívit Srí Lanku by bylo to nejlepší gesto, kterým pomůžete naší ekonomice. Ajubowan!“ dodává Chula.

Reklama

Související témata:

Doporučované